Viruksia

Olin taas kuluttanut yli puoli tuntia poistelemalla sähköpostiini tullutta roskaa. Kymmenet viestit tarjosivat minulle lainaa, totesivat, että olen luottokelpoinen ja kertoivat, että tilaukseni on jäänyt kesken. Yhteistä niille oli se, että jokainen komensi minut painamaan jotain linkkiä tai kertomaan tietojani asian edistämiseksi: ”Paina tämä, varmista henkilösi!”
tai kuten viimeksi tyhjentävästi: ”Kirjoitan minun yksityinen Sähkö posti osoite jakaa kiinnosteni sekä hankkeiden kanssa sinua. Raha on vapaasti ojentaa, jos joku olisi tullut nyt olevan etuyhteydessä tai perheen jäseniä. Saat tarkemmin minulta heti kun saan ääliö. Kirjoita koko nimesi, osoitteesi ja puhelin numerosi”.

Useimmiten nuo viestit ovat juuri noin kömpelöitä, ja ne tunnistaa henkilötietojen kalasteluksi tai virusten levittäjiksi. Mutta koska ihan mukiinmenevästi tietokoneita käyttävä tuttavani oli taannoin saanut koneeseensa ikävän viruksen vahingossa avatun liitetiedoston myötä, en päivitellyt, kun tyttäreni soitti ja ilmoitti, että hänellä on virus. Kysyin vain, tietääkö hän, mistä se on tullut.
Tyttö ei tiennyt, sanoi vain, että niitä on koko ajan liikkeellä, minkä toki tiesin omien postieni perusteella. Virus oli kuulemma hankalan tuntuinen: veti kaiken sumeaksi ja tukkoon.
– Ei oikein voi tehdä mitään, hän sanoi.

Hiukan huolestuin, kun tiesin, että hänellä on muutaman päivän päästä loppututkinto, jonka papereita olisi pitänyt viimeistellä.
– Kai siihen jotain apua on saatavissa? kyselin hämmästyen, kun tyttö sanoi, että antaa asian vain olla: se kuulemma häipyisi itsestään.
Miten muka? Aiemmin mainitsemani tuttavan koneesta virus saatiin pois vasta, kun koko kone oli tyhjennetty ja kaikki ohjelmat asennettu uudelleen.
– Ei hyvät ihmiset – täytyyhän sille jotain tehdä! Soita edes jollekin asiantuntijalle! Tai tule vaikka tänne, niin voit tehdä tutkintopaperit valmiiksi!
Vastauksena oli pitkä hiljaisuus. Ja sitten kysymys, miksi olin niin ylen määrin huolissani jostain typerästä pikku viruksesta, joka ei kuulemma tutkintoon vaikuta mitenkään.
– On mulla ennenkin ollut nuha, enkä ole sen takia lääkäriin lähtenyt!
Leena Tulivirta

Julkaistu 04.04.2018 12:12