En tarvitse lupaasi

Eräs ystäväni jakoi jokin aika sitten Facebook-sivuillaan huomionarvoisen kirjoituksen itsemääräämisoikeudesta. Mielen Ihmeet -sivuston kirjoituksen tekijä kertoo väsyneensä siihen, että muut ihmiset neuvovat, miten hänen tulisi elää.
Tuttua meille jokaiselle?

Muistan, kun työntelin ensimmäistä lastani vaunuissa Tampereella kadulla. Eräs rouvashenkilö tuli tuohtuneena sanomaan, etten saa pitää tuollaisia leluja vaunussa, kun lapsi tulee sokeaksi. Hän oli tosissaan.
Ei ole kovin kauan siitä, kun saapumistani myöhässä tapahtumapaikalle arvosteltiin kovin sanoin selkäni takana.
Lehdistä ja netistä pursuaa ohjeita, kuten ”älä syö usein hedelmiä, koska ne sisältävät paljon hedelmäsokeria”.
En (edelleenkään) välitä, mitä muut sanovat, mutta silti välillä harmittaa. Miksi on ihmisiä, jotka haluavat ohjeistaa, neuvoa tai jopa käskeä, mitä minun pitäisi tehdä ja miten minun pitäisi elää. He luulevat olevansa oikeassa omassa mielipiteessään, vaikka heillä ei ole aavistustakaan elämästäni.

Kirjoituksen arvo on siinä toteamuksessa, että meillä jokaisella on oma ainutlaatuinen tapamme toimia, nähdä maailma ja olla sen kanssa vuorovaikutuksessa.
Jokaisen tapa on erilainen, mutta sellaisenaan hyväksyttävä ja hänen ikiomansa.
Jokaisella on omat arvot, jotka ovat kenties aivan erilaisia kuin toisilla. Ne ovat erilaisia, eikä se tarkoita, että ne ovat vääriä.
Kirjoituksessa todetaan vielä: ”Ne, jotka rakastavat minua, tietävät mitä tarvitsen, eivätkä he teeskentele, että heillä on valta antaa minulle lupa sen saavuttamiseen. En tarvitse heidän ymmärrystään motiivieni suhteen, tarvitsen vain sitä, että he kunnioittavat niitä, rakkaudella.”

Miten asian voi suhteuttaa siihen, että myös muistisairaudesta kärsivällä vanhuksella on itsemääräämisoikeus? Vanhus kieltää kotiavun, koska hänellä on siihen oikeus, mutta kun kukaan ei vahdi, lääkkeet jäävät ottamatta ja ruoka syömättä. Läheisellä on hätä ja huoli.
Samoin asioistaan saa päättää ihan itse aikuinen, joka valitsee vajoamisen alkoholiin, päihteisiin, pelaamiseen tai ylensyöntiin. Vaikka läheinen olisi kuinka huolissaan, valinta on aikuisen itsen.

Terve järki, terve välittäminen toisesta ihmisestä, ja samalla toisen elämän valintojen, tapojen ja näkökulmien kunnioittaminen. Meidän joka ikisen ikioma erilainen elämä.Irina Tuomainen

Julkaistu 11.07.2018 13:37