Kuka kuuntelee some-keskusteluja?

Netissä hakuhistoria ja kaikki muukin toiminta Googlen tai Facebookin alustoilla tallentuu johonkin, analysoidaan ja myydään sitten mainostajille. Siihenhän palvelujen ansaintalogiikka perustuu. Asian pitäisi olla tiedossa, mikäli noita palveluita käyttää, sillä jossain vaiheessa käyttäjä asian hyväksyy.
Aina silloin tällöin tulee luetuksi uutisia, että ohjelmat saattavat käyttää ilman lupaa myös laitteidemme mikrofoneja tai kameraa, ilman, että käyttäjä sitä huomaa. Niiden käyttöön annetaan ohjelmille erikseen lupa. Kameran ja nauhoituksen voi myös ottta pois päältä, mutta silloin esimerkiksi WhatsAppissa ei voi käyttää ääniviestejä tai kuvia.
Mutta voiko laitteiden kautta tarkkailla käyttäjää ilman, että varsinaisesti käytän palvelua?

Viime viikolla itselleni tuli muistutus siitä, miten monella tavalla nettitoimintaamme tarkkaillaankaan.
Perheen teini oli kaivellut alakerran kaapista tutkittavakseen kaksi linkkuveistä. Toinen oli oikein pätevän näköinen retkiveitsi, jossa nerokkaan mutta yksinkertaisen lukitusjärjestelmän ansiosta olikin oikeastaan melkein normaalikokoiset veitsi ja haarukka. Lisäksi niin terävä veitsi, että poika terää kokeillessaan veisti peukaloonsa vertavuotavan haavan.
Toinen oli linkkari pieni ja paksu, sellainen, jossa on samaan pakettiin tungettu miniatyyrisakset, ruuvimeisseli, korkinavaaja, kynsiviila ja muutama muukin uloke.
Jonkun tovin veitsiä pyörittelimme ja availimme. Muistelin, että nuorena minulla oli käsilaukussa aina mukana Sveitsin armeijan punainen linkkuveitsi. Mietimme, mihin tarkoitukseen kutakin työkalua voisi käyttää.

Hetken päästä avasin Facebookin. Heti alussa syötteessäni komeili linkkuveitsimainos! Pelottavaa... Onko Facebook kuunnellut meitä salaa? Oliko suomenkielinen keskustelumme kuunneltu kännykän mikrofonista ja analysoitu mainostajien käyttöön, vai miten ihmeessä Facebook voi tietää, mitä lapseni kanssa puhun?
Hetken mietittyäni muistin, että olin laittanut isoveljelle kuvan toisesta linkkuveitsestä WhatsApp-palvelun kautta. Tarkistin kysymyksen sanamuodon: onko tämä sinun? En ollut kirjoittanut “linkkuvetsi” tai edes “linkkari” sen paremmin suomeksi kuin millään muullakaan kielellä.
Johtopäätökseksi tuli, että tällä kertaa meitä ei kuunneltu, mutta kuva oli analysoitu ja todettu linkkuveitseksi. Ja kun WhatsApp on Facebookin omistama, tiedot vaihtuvat niiden välillä.
Kun käytän pikaviestipalvelua usein myös kahdenväliseen, arkiseen keskusteluun, unohtuu se, että joku keskustelua kuitenkin ”kuuntelee”.
Tiedä sitten, mitä tästä opimme.

Julkaistu 22.08.2018 08:33