Kovalevy täynnä

Kaupassa Tampereella työskentelevä ystävättäreni kertoi harmittelevansa lapsiperheitä, jotka tulevat töiden jälkeen ostoksille kiukuttelevaa jälkikasvua mukanaan raahaten.

Ystävääni ei harmittanut lasten käyttäytyminen, vaan se, että vanhemmat tekevät hosumisellaan perhe-elämästä helvettiä.

Kiire tarttuu. Lapset kuhisevat kuin pikkukalaparvi päiväkodissa, seuranaan hoputettuja kanssasisaria. Välipalasta on kulunut jo kauan. Nälkäinen muksu ei jaksa taapertaa hyllyjen välissä säntäilevien ihmisten sekamelskassa. Olisiko ruuat voinut ostaa valmiiksi edellisenä iltana?

– Jos he laittaisivat kellon soimaan aamulla varttia aikaisemmin, ystäväni pohti ja lisäsi, että rauhallisesti aloitettu aamu vaikuttaa koko päivän sujumiseen leppoisammin.

Pää on töiden ja koulun jälkeen täynnä säpinää, ja illalla siihen tungetaan informaatiota kymmeneltä eri some-kanavalta, telkkarista ja pelikoneilta – ja yöllä ihmetellään, kun uni ei tule. Olo kun on kovin levoton.

Samaisena lokakuun lopun päivänä, kun keskustelin ystäväni kanssa, oli
yle.fi-uutisissa professori Jaana Erkkilän haastattelu.

Hän kyseenalaisti ihmisen kyvyn ajatella mitään järkevää, jos ”kovalevy on koko ajan täynnä”. Kuvataiteen professori tietää, että luovuus, uudet ideat sekä älykkäät ratkaisut tarvitsevat avaruutta ympärilleen.

Viime viikon Ruovesi-lehdessä naiset ja miehet kertoivat voimapaikoistaan, joista suurin osa on luonnossa. Viimeisen vuoden aikana on valtakunnallisesti ja laajemmaltikin uutisoitu useamman kerran siitä, kuinka hyvä ihmisen on olla metsässä. Asiaa ovat oikein yliopiston viisaat tutkijat tutkineet.

Jos kivikauden luolamies pääsisi kurkistamaan meidän aikaamme, hän kertoisi meille saman, minkä nuo tutkijat selvityksissään keksivät.

– Ulos sieltä ahtaista, huonoilmaisista sisätiloista ruutuja tuijottamasta!

Juuri näin sen ajattelen, kun nousen Ruskeavuorelle, ehkä muinaisten esi-isieni kartanolle. Kun katson kaukana siintäviä peltoja ja vesistöjä, ja kun imen keuhkoihini metsän hengitystä.

Julkaistu 19.11.2014 10:26