Ylioppiaaksiko?

Abiturienteilla on enää neljä päivää koulua ennen viimeistä koeviikkoa. Kolmen lukiovuoden jälkeen ajatus tuntuu epätodelliselta. 

Viimeisen koeviikon jälkeen on kauan odotetut potkiaiset ja penkkarit. Penkkarit vaativat paljon suunnittelua, ja se aiheuttaa entistä enemmän stressiä. Meidän täytyy muun muassa suunnitella abivideo, abishow, abiseinä, abikalenteri, puvut, abiradio ja mitähän vielä.

Odotan innolla sitä, että saa lyödä hanskat tiskiin ja sanoa, että nyt on kaikki valmista penkkareita varten. Penkkaripäivä on viimeinen yhteinen koulupäivä, sen päivän jälkeen abiturientit ovat yhdessä vasta kevätjuhlassa, jolloin kaikki toivon mukaan saavat ylioppilaslakin.

Ylioppilaaksi tulo vaatii meiltä kaikilta vielä paljon työtä: viimeinen koeviikko kokeineen, lukuloma ja sen jälkeen ylioppilaskirjoitukset. 

Viimeinen koeviikko koostuu preliminäärikokeista, jotka ovat ylioppilaskokeiden tyyppisiä. Preliminäärikokeet antavat esimakua siitä, mitä keväällä on luvassa. Osa meistä on kirjoittanut jo syksyllä joitakin aineita alta pois, mutta jotkut eivät ole vielä kirjoittaneet mitään. Syksyn ylioppilaskokeet eivät jännittäneet niin paljoa kuin kevään. Keväällä on pakko päästä kaikki läpi, ettei lakki jää saamatta.

Lukuloma on kaikilla suunnilleen saman pituinen, riippuu siitä kuinka monta ainetta kirjoittaa keväällä. Myös lukuloman alkaminen jännittää, se ei tosiaankaan ole loma, vaan silloin pitäisi keskittyä vain lukemiseen. 
Syksyllä meillä ei ollut lukulomaa ollenkaan ennen kirjoituksia, joten uskon, että nyt on helpompi keskittyä lukemiseen.

Itse ylioppilaskirjoitukset jännittävät todella paljon. Pelko siitä, osaako vastata mitään, on varmasti kaikilla. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen lukio loppuu. Koulun loppumisen tiedustaa kyllä, mutta sitä on vaikea uskoa todeksi näin monen vuoden jälkeen. 

Kuvittelin, että lukion aikana keksin kyllä mitä jatkossa haluaisin tehdä. Suoraa sanottuna olen yhtä hukassa tulevaisuudensuunnitelmieni kanssa kuin ennen lukiota.

En kuitenkaan koe, että lukion käyminen on ollut turhaa. Kolmen vuoden aikana olen saanut monta hyvää ystävää, oppinut paljon uutta ja kokenut luokan kanssa unohtumattomia asioita, kuten vanhojentanssit.

Lukion jälkeen yksi ovi sulkeutuu ja niin moni aukeaa.

Kirjoittaja on Ruoveden yhteiskoulun lukion oppilaskunnan hallituksen jäsen.

Julkaistu 21.01.2015 13:36