Mikä kelvoton sukupolvi...

Aloittaisinkohan uuden harrastuksen: saman jorinan, mitä vanhemmat ikäpolvet tuntuvat pitävän aina nuoremmilleen. Kerään lehdistä leikkeitä, joilla voin perustella, miten kummallisia uria tämä maailma kulkeekaan nykyään! Taivastelen sitä, kuinka isovanhempamme kääntyisivät haudassaan, jos näkisivät nykymenoa, ja aloitan saarnaamaan nuorille, kuinka kelvoton sukupolvi heistä onkaan kasvamassa...

Otan esimerkiksi

Aamulehden etukannen toissaviikonlopulta. Siinä syötettiin lukijalle kissankorkuisilla kirjaimilla faktoja, kuinka uusavuttomia nämä nykyajan ihmiset oikein ovat. Kuka heidät muuten mahtaa olla kasvattanut?
Hesarissa oli iso artikkeli Suomen runsaslukuisesta ja yhä kasvavasta joukosta maksuhäiriöisiä ihmisiä: ”Rahavaikeuksiin joutuneita ihmisiä on yhtä paljon kuin 1990-luvun laman pahimpina vuosina.”

Sain tässä eräänä päivänä lukijapalautetta toimitukseen kerrottavaksi siitä, että Ruovesi-lehdessä oleva 80 vuotta sitten -palsta on kovin kaukainen: ihmiset lukisivat mieluummin 50 vuotta sitten -asioita, koska monet vielä muistavatkin niitä. Palaute oli erinomainen, kyllähän ihmistä kiinnostaa se, mikä kiertyy lähelle itseä, se on totta.
Minusta on kuitenkin upeaa haeskella hauraista 80 vuotta vanhoista Ruovesi-lehdistä sen ajan uutisia.
Nykypäivää on mielenkiintoista verrata aikaan, josta ikäiseni ajattelee, että silloin ollaan eletty kovin takapajuisesti. Aivan niin kuin lapseni pieninä ollessaan kyselivät minun lapsuudestani, että oliko silloin äiti sähköä, kun sinä olit lapsi.

Kun kahlaan noita 80-vuotiaita julkaisuja, näen siellä samoja aiheita käsitteleviä uutisia ja artikkeleita, joita on tämän päivän lehdissä.
Vaikka tekniikka kehittyy, eivät ihmiset niin kovin paljon muutu. Meidän muistimme vain ei riitä kovin kauas. En usko, että nykyiset sukupolvet ja heidän jälkeläisensä ovat yhtään huonompia kuin aikaisemmatkaan. Heillä on erilaiset edellytykset, koska olosuhteet ovat toiset. Tuleeko heistä sen takia huonompia tai parempia kuin edeltäjänsä?
Uskoisin, että 80 vuoden jälkeen tästä päivästä eteenpäin sen ajan nuoret pitävät meitä vuonna 2015 eläneitä liki kivikautisina ihmisinä – ja heidän vanhempansa mäkättävät, kuinka nykynuoriso ei osaa mitään...

Julkaistu 10.03.2015 16:49