Noidan kevätmietteitä

”Virvon varvon. Pizza sulle, palkka mulle” Tällaisella iloisella tervehdyksellä kaksi trullia kävi virpomassa muutama vuosi sitten.
Tähän aikaan on kaikilla kevättä rinnassa. Kesäasukkaat puunaavat ja siivoavat mökkejään. Myös Teatteriyhdistys odottaa malttamattomana, että pääsee Pyynikkilään. Vielä täytyy kuitenkin odottaa muutama viikko, että maa sulaa kunnolla.

Tulevana kesänä on Ruovedellä tarjolla monenlaisia kulttuurielämyksiä; musiikkia, teatteria ja monia erilaisia juhlia eri puolilla Ruovettä. Niissä kaikissa tilaisuuksissa on iso joukko vapaaehtoisia. Ilman vapaaehtoisten suurta panosta Ruoveden kulttuuritarjonta olisi varsin yksipuolinen ja köyhä.

Talven aikana on kunnassa puuhattu uutta kuntastrategiaa, mutta vaikuttaa, että siitä on tulossa tragedia. Kaikki säästöt, yt:t ja leikkaukset eivät lupaa mitään hyvää Ruoveden kulttuurielämälle. Voidaan sanoa, että Ruoveden kulttuurielämä on kuilun partaalla. Kesäteatteri ja Musiikkia! Ruovesi -konsertit eivät yksin riitä pitämään yllä Ruoveden mainetta kulttuuripitäjänä.

Kunnan panostus on pienentynyt vuosi vuodelta ja tuntuu, ettei päättäjillä ole suuremmin kiinnostustakaan kehittää kulttuurin tarjontaa. Kunta mainostaa noitakäräjiä tärkeimpänä kesätapahtumana, mutta nyt ei ole kunnasta ketään henkilöä, joka vastaisi esimerkiksi Noitakäräjien toripaikkamyynnistä ja esiintyjistä, puhumattakaan muusta organisoinnista ja informoinnista eri yhdistysten kanssa.
Kunnassa täytyisi olla henkilö, jonka pääasiallinen tehtävä olisi olla yhdyshenkilö ja koordinaattori eri yhdistysten välillä. Kulttuurisihteeri takaisin!
Kesällä Ruovedellä käy lukuisia matkailijoita, jotka tulevat esimerkiksi Tarjanteen kyydillä ja lähtevät bussilla jatkamaan matkaa. Nämä matkailijat haluavat tutustua muun muassa Ruoveden komeaan kirkkoon, mutta se ei ole mahdollista. Ollessani vielä suntiona kirkossa kävi kesäisin paljon turisteja, jotka eivät käyneet muualla.
Kirkko on Ruoveden tärkein nähtävyys ympäri vuoden. On häpeällistä, että kirkko on kesäisin kiinni eikä siihen pääse tutustumaan muuten kuin varaamalla ajan. Syyksi on sanottu, että siitä ei tule seurakunnalle tarpeeksi tuloja. Miksi seurakunnan ja kunnan täytyy ajatella kaikki asiat europainotteisesti?
Kaikille oikein hyvää pääsiäisenaikaa. Nähdään viimeistään Pyynikkilässä tai jossain muussa tapahtumassa.

 

Julkaistu 01.04.2015 13:29