Ratsastuksessa ei pidä tinkiä turvallisuudesta

Ratsastajia kiehtovat lajissa sen vauhti ja vaarallisuus. Tietysti urheilulajiin, jossa toimitaan toisen luontokappaleen kanssa, liittyy aina vaaratilanteita. Ratsastusta pidetään maailman vaarallisimpana lajina lukuisten loukkaantumisten ja kuolemantapausten johdosta.

On aina hyvä muistaa, että aikuinen hevonen painaa keskimäärin 500–650 kiloa ja raskasrotuisemmat hevoset painavat sitäkin enemmän.
Hevosen kanssa on aina pidettävä mielessä, että hevonen on saaliseläin. Se saattaa säikähtää tai pillastua yllättävistä ympäristön muutoksista, joita ihminen ei välttämättä tiedosta. Myös muiden liikenteessä liikkuvien varomattomuus saattaa aiheuttaa vaaratilanteen.
Muistattehan siis aina varoa hevosta liikenteessä, kulkiessanne millä tahansa ajoneuvolla. Ratsastaja ei voi ikinä arvata varmaksi hevosen liikkeitä, vaikka hevonen olisikin ratsastajalle tuttu. Mutta tietysti ratsastajat ennakoivat ja suhtautuvat tilanteisiin sen mukaan.

Ratsastusonnettomuuksien yleisimmät syyt ovat hevosen pillastuminen, autoilijan liian suuri tilannenopeus, ympäristön aiheuttama huono havaittavuus ja osapuolien vähäinen kokemus liikenteessä toimimisesta.

Töölön sairaalan neurokirurgian klinikan osastonylilääkärin Juha Öhmanin mukaan ratsastus aiheuttaa enemmän vakavia aivovammoja ja kuolemantapauksia kuin yksikään toinen urheiluharrastus. Ratsastus vaatii hänen mielestään keskimäärin useamman kuin yhden kuolemantapauksen vuodessa. Vakavia onnettomuuksia tulee vuosittain kymmeniä.

Meidän ratsastajien tulee kiinnittää huomiota turvallisuuteemme. Selästä putoaminen sattuu jokaiselle lajin harrastajalle monesti, siksi onkin ensiarvoisen tärkeää käyttää aina ratsastuskypärää, kun on hevosen selässä.
Kaikissa Suomen Ratsastajainliiton hyväksymissä ratsastuskouluissa on ratsastuksen aikana pakko käyttää kypärää, tämä käytäntö on myös lähes kaikilla muillakin talleilla. Sisäelimiä suojaava turvaliivin käyttö on suositeltavaa aina esteitä hypätessä ja maastossa ratsastaessa. Turvaliivin käyttö on pakollista esimerkiksi maastoesteradoilla ratsastaessa.

Kirjoittaja on lukion oppilaskunnan hallituksen jäsen ja ratsastuslukiolainen

Julkaistu 25.03.2015 13:57