Jos elämä olisi yhtä kevättä?

Kesä antoi vahvan viestin itsestään viime lauantaina, kun aurinko kuumotti poskia ja sitruunaperhonenkin lepatteli nurmikon yllä.

Vietin päivää mukavissa puutarhapuuhissa. Lepohetkeä laiturilla työn lomassa kruunasi auringon välke veden pinnassa ja lokkien kimeät kirkaisut.

Nyt on vuorossa viikko kylmempää, jopa räntää. Aamulla raaputin auton laseja jähmeästä jääpeitteestä. Kylmän kauden kestän taas hyvin, kun sain ladata kesäfiilistä edes yhden päivän.

Alkaa olla se aika vuodesta, joka tuo mukanaan ihanan raikkaan valon vuoksi myös pitkät ilta-askareet ulkona. Puupöllejä täytyy halkoa, oksia harventaa ja ruohoa rapsuttaa haravalla. Sisälle ei malta mennä, koska lintujen tuhatkieliset sävelmät viekoittavat ja niitä täytyy kuunnella – vaikka pilkkihaalarit päällä – mutta ulkona istuen.

Illat tarjoavat ilotulitusta auringonlaskujen värjätessä taivaan kaaren viininpunaisen, pinkin ja violetin villein sävyin.

Yhtä varmasti kuin kesä tulee nyt, tulee myös syksy aikanaan. Tiedän, että pitkän kesän aikana väsyn loputtomiin puuhantäyteisiin päiviin, uutteraan tekemiseen ja valon inspiroittamaan harrastamiseen. Silloin kaipaan jo syksyn pimeyttä. Sen syliin sulkevaa, rauhoittavaa otetta: lupausta, nyt voi asettua. Pimeyskin antaa toivoa, toisenlaisista asioista vain.

Ja talven mustuuden ja kylmyyden keskellä muistelen ehkä viime lauantaita. Sitä päivää, kun kevät ensimmäistä kertaa kopauttaa nuijalla päähän, kun joka solu huutaa valoa, kesää, kaipausta ja riemua.

mitäs jos sitä ei tulisikaan? Jos talvi vain jatkaisi matkaansa? Kärpäset eivät aloittaisi pörinäänsä eivätkä kurjet ilmestyisi pelloille? Tai entä jos elämä olisi yhtä kevättä? Aina täynnä joka silmusta pursuavaa elämää? Jos räntä ei koskaan pieksisi naamaa, sohjo ei suutelisi jäisiä varpaita? Pimeys pakottaisi peiton alle?

Mitään noista hetkistä en voisi elää yhtä vahvasti ilman odotusta ja tietoisuutta siitä, että vuodenaika vaihtuu taas. Mikä upea etuoikeus onkaan saada elää jokaikinen erilainen sää.

Julkaistu 15.04.2015 06:00