Ovatko Acutan hoitajat poliisin putka-apulaisia?

Acuta – tämän sanan olen tänä keväänä monesti lukenut lehtien palstoilta. Sana on tullut esille myös keskustelussa muutaman tuttavan kanssa, jotka ovat joutuneet turvautumaan Acutan ensi-apuun. Tähän tilanteeseen jouduin myös itsekin muutama viikko sitten.

Keskustelussa puhutaan ensi sijassa mielestäni kolmesta asiasta. Ensimmäinen on odotusaika. Itse jouduin odottamaan neljä tuntia. Aika ei tuntunut pitkältä, koska minulla oli saattaja mukana, jonka kanssa voin keskustella ja toiseksi minulla ei ollut kipuja.Ymmärrän niitä,joilla on kipuja ja jopa tuskia, että neljä–viisi tuntia on pitkä odotusaika. Silloin tekee jo mieli kirjoittaa yleisönosastoon.


Toinen keskustelunaihe ovat toimenpiteet. Omalla kohdallani ne olivat seuraavat: kirjautuminen, lääkärin tarkastus, röntgenkuvat, lääkärin diagnoosi, siirto osastolle, artoosin laitto jalkaan ja sitten vain odottamaan Ruovedelle siirtoa. Toimenpiteet oli hyvin suunniteltu, systeemi pelaa. Acutassa annetaan ensiapu, jatkohoito on sitten muualla. Nämä kaksi asiaa kai toisilla sekoittuvat.
Kolmas aihe on hoitajien käyttäytyminen. Kohtasin vain asiallisia, mukavia hoitajia.
Ensiapuun tullut ihminen on usein peloissaan ja toivoisi, että hoitaja pysyisi vierellä koko ajan. Mutta se ei ole mahdollista, koska hoitajalla on jo kiire seuraavaa potilasta hoitamaan. Näin ei siis potilaan toiveet ja hoitajan kiireinen ajankäyttö käy yksiin. Seurauksena on taas kirjoituksia yleisönosastoon.

Jouduin seuraamaan Acutassa seuraavaa ”näytelmää”: Odotushuoneessa katselin nuorta miestä, jolla oli silmä mustana ja toinen poski veressä. Myöhemmin illalla kuului käytävän päästä hoitajan äänekäs puhe: ” Anna pusakka tänne, Sinä et mene minnekään, poliisi ja lääkäri on käskenyt Sinut pysymään täällä”. Tilanne rauhoittui, kaveri jäi sitten paikoilleen.
Tuli mieleen, että hoitajat ovat täällä myös poliisin putka-apulaisia.
Kunnioitan niitä hoitajia, jotka siellä työtä tekevät. Nyt lehdessä kerrotaan, että Acutaan palkataan 12 uutta hoitajaa. Lopulta päättäjät huomasivat, että lisää hoitajia siellä tarvitaan.

Tämä tarinani on muistutus meille ikäihmisille: ei kompuroida. Hauskempiakin matkoja on kuin matka Acutaan.

Julkaistu 13.05.2015 15:51