Virtuaalipalveluita ja etätohtoreita

Sähkövalon yleistyminen reilut sata vuotta sitten oli vasta alkusoittoa sille huimalle teknologian kehitykselle, jonka ansiosta nykyään lähes jokainen käyttää radiota, televisiota, tietokonetta ja matkapuhelinta. Elektronisten laitteiden ja niiden välisten tietoverkkojen myötä suomen kieleen on vakiintunut uusi sanakin, digitalisaatio. Sillä tarkoitetaan yleisesti digitaalisen teknologian nivoutumista kaikkeen arkiseen elämään.

Digitalisaatio tulee mullistamaan maailmaa yhtä paljon kuin sähkö viime vuosisadalla. Koulunkäynti, työnteko, terveydenhuolto, viranomaisten palvelut, kaupankäynti ja lukemattomat muut palvelut ja asiat muuttuvat tai ovat jo muuttuneet sähköisiksi.

Mitä tästä mahtaa vielä seurata ja onko syytä huoleen?
Aivan kuten sähkö aikoinaan, digitalisaatio on pian itsestäänselvyys. Se tosin aiheuttaa väistämättä yhteiskunnan uudelleenorganisoitumista. Esimerkiksi paljon puhutuissa sosiaali- ja terveyspalveluissa virtuaaliset palvelut ovat jo lähitulevaisuudessa paremmin saatavilla, eikä kansalaisten enää tarvitse asioida virastoissa eikä terveyskeskuksissa. Tietokoneesi käy läpi sinua koskevat tietokannat, joista käy ilmi verenpaineesi, verensokerisi, stressitasosi ja perimäsi geenit. Äkilliset muutokset terveydentilassasi välittyvät sensorin kautta reaaliaikaisena etätohtorille, joka kirjoittaa sähköisen reseptin nettiapteekkiin, josta taas lääkkeet tulevat suoraan kotiisi. Kätevää, mutta ei kovinkaan inhimillistä.
Toivottavasti ei kuitenkaan käy niin, että etätohtorien ansiosta tarpeettomiksi käyneisiin terveyskeskusten tiloihin tulee tilalle kirppareita ja pitserioita kuten aikoinaan entisiin pankkikonttoreihin.

Digitalisaatiolla on varmasti sekä kielteisiä että myönteisiä seurauksia. Arkinen elämä helpottuu, toisaalta työnteon luonne muuttuu ja työ- ja vapaa-ajan raja hämärtyy. Työpaikkojen pelätään entisestään katoavan ja koulutuskaan ei välttämättä turvaa tulevaisuutta eri ammattikuntien muuttuessa tarpeettomiksi. Perinteisen teollisuuden ja talouden aikaisen yhteiskunnan muuttuessa digitaaliseksi ja automaation ja robottien hoitamaksi muuttuvat myös yhteiskunnan rakenteet. Ainakin verotus, yritystoiminta ja varsinkin julkinen sektori on pakko uudistaa.

Mitä digitalisoituminen sitten ei muuta ihmisen elon tiellä?
Rikkautta, köyhyyttä, rakkautta, vihaa, syntymää, kuolemista eikä muistoja. Onneksi myös luontoon, säähän, liikuntaan ja puutarhanhoitoon sillä on toistaiseksi vaikutusta vain vähän, jos lainkaan.

kirjoittaja on Ruovesi-lehden kesätoimittaja

Julkaistu 21.05.2015 11:17