Työtä, itsenäistymistä ja vastuun kantoa

Kouluvuosi on taas lähtenyt käyntiin, tänä vuonna tosin hieman erilaisena. Aloitin koulunkäyntini Ruoveden lukion ratsastuslinjalla. Kävin peruskoulun Ruovedella, joten opiskelujen jatkaminen täällä tuntui mukavalta vaihtoehdolta.

Kouluun meneminen kesäkelien vasta alettua tuntui inhottavalta, mutta uusiin haasteisiin tarttuminen innosti. Meitä lukion ykkösiä tuli tänä vuonna Ruovedelle opiskelemaan yli kolmekymmentä, joten luokkia tuli kaksi. Olen 15A-luokalla. Luokkamme on hyvä, mutta todella hiljainen, ainakin verrattuna yläasteen rähinäluokkaani. Noh, opiskelun pitäisi ainakin työrauhan puolesta onnistua.
Siirtyminen yläkoulusta lukioon tuntui ennen koulun alkua pelottavalta, ja samalta se tuntuu vielä parin kouluviikon jälkeenkin. Mutta kai se siitä helpottuu, kun tähän systeemiin tottuu.

Keskustelimme pari viikkoa sitten opon tunnilla siitä, miksi tulimme lukioon. Rehellisesti sanoen olisin mennyt mieluummin ammattikouluun, mutta en tiennyt oikeaa alaa. Lukio vaikutti hyvältä vaihtoehdolta, sillä opiskellessa olisi hyvin aikaa miettiä sitä tulevaa ammattia. Ratsastus oikeastaan sinetöi päätökseni jäädä tänne lukioon. Tietysti se valkolakki ja mahdollinen yliopistoon jatkaminenkin houkuttelivat.

Ratsastuskurssit tuovat opiskeluun mukavan lisän. Ratsastuspuolella moni asia on tuttua, sillä olen jo ratsastanut seitsemän vuotta Ruoveden ratsutallilla. Meillä on ollut jo muutama ratsastustunti ja ne ovat olleet aivan yhtä kivoja kuin odotinkin. Opettajat ja hevoset ovat tietysti samoja kuin ennenkin, mutta omanikäisten uusien kavereiden kanssa ratsastaminen on hauskempaa, kuin osasin kuvitella. Viikot kuluvatkin nopeasti lähinnä ratsastuksen voimin.

Kaikki opiskelijat varmasti huomasivat heti ensimmäisellä viikolla, että edessä ovat työntäyteiset kolme vuotta. Koulunkäynti on erilaista lukiossa, tekemistä on paljon ja jokaisen täytyy kantaa vastuu omasta opiskelustaan. Mutta sitä se lukio kai onkin, työtä, itsenäistymistä ja vastuun kantamista.
Iida Mikkola
kirjoittaja opiskelee ensimmäistä vuotta Ruoveden lukiossa ratsastuslinjalla

Julkaistu 02.09.2015 15:39