Syksyn kirjoitusurakka on ohi

Vihdoin on sen aika, kun voi huokaista helpotuksesta ja todeta, että syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat viimein ohi. Omalla kohdallani takana on stressin täyteinen kuukausi, jona tuntui, ettei aikaa riitä millään kaikkeen. Syksyn kirjoitukset ovat erityisen rankat sen takia, ettei erillistä lukulomaa ole, ja samanaikaisesti täytyy yrittää selvitä meneillä olevista kursseista, kokeista ja kirjoituksista.


Vaikka lukion aloittaessa kirjoitukset tuntuivat sijoittuvan kauas tulevaisuuteen, on aika kulunut kuin huomaamatta. Vastahan tutustuimme toisiimme ykkösluokalla ja tanssimme wanhoja kakkosella. Lopulta oli melkein järkytys tajuta, kuinka jäljellä olisi enää muutama viikko. Moneen kertaan tuli ajateltua, että kunpa olisin aloittanut lukemisen aikaisemmin.
Ensimmäisinä vuosina on helppo unohtaa, että kaikki oppiminen on tärkeää kirjoitusten kannalta. Silloin tulee vain ajatelleeksi, että opiskelee kokeiden takia, vaikka todellisuudessa kaikki on kirjoituksiin valmistautumista. Kun asiat opiskelee kerralla hyvin jo ensimmäisillä kursseilla, se helpottaa huomattavasti abivuoden urakkaa.

Olin onneksi saanut esimakua kirjoituksista jo keväällä kirjoittaessani yhden aineen, joten enää ei tarvinnut turhaan jännittää itse koetilannetta. Olen aina pärjännyt koulussa hyvin, ja siksi yokirjoitukset aiheuttivat minulle paljon stressiä, sillä en halunnut epäonnistua niissä.
Olin asettanut itselleni korkeat tavoitteet, joten lähes kaikki vapaa-aika kului historian tapahtumia ja saksaa päntätessä aina kyllästymiseen asti. Historia on kiinnostanut minua aina, mutta saksan lukemiseen täytyi itseään tsempata enemmän. Käytännössä koinkin oppineeni saksan kielen kunnolla vasta kirjoituksiin lukiessa.
Omat kokemukseni eroavat varmasti paljon monen muun kirjoituksiin valmistautumisesta, sillä monet eivät turhaa stressiä hommasta ottaneet. Mahtavan lukioporukan ja samassa tilanteessa olevien kavereiden ansiosta oli kuitenkin kaikkien helppo jaksaa panostaa loppuun asti omiin tavoitteisiinsa.

Jälkeenpäin katsottuna en voisi olla tyytyväisempi kirjoitusten tuloksiin ja on mahtava tunne huomata, kuinka oma sinnikkyys ja puurtaminen lopulta palkitaan. Itselläni takana on vasta alle puolet, mutta näiden ansiosta lähden luottavaisin mielin kohti kevään ylioppilaskirjoituksia. Syksyn kirjoituksista viisastuneena en aio keväällä jättää asioita viime tippaan. Mielestäni tärkeintä onkin, että asettaa itselleen tavoitteita ja päämääriä ja aloittaa valmistautumisen hyvissä ajoin.

Julkaistu 07.10.2015 08:31