Ruovesi tuli tutuksi

Ensi viikonloppuna aamu-uniset saavat nauttia unenpöpperöstään tuntia pidempään, kun kesäaika päättyy ja kelloja siirretään tunti taaksepäin.  Samalla palataan normaaliaikaan, ja kaupanpäällisenä riesana rannekellot, mikroaaltouunien ja hellojen kellot, seinäkellot, autonkellot ja ties mitkä muut kellot ovat ensi sunnuntaiaamuna väärässä ajassa. Telkkarit ja tietokoneet sentään useimmiten hoitavat itse itsensä sanan varsinaisessa merkityksessä ajan tasalle.

Kesäaikaa voidaan pitää täällä Suomen leveysasteilla keinotekoisena keksintönä, jota alun perin perusteltiin energiansäästöllä ja muilla kansantaloudellisilla viisauksilla. Päre- ja kynttilävalaistuksessa säästöä varmaan syntyisikin, mutta nykyisellä energiansäästölamppujen aikakaudella yksi tunti päivässä sinne tänne ei paljon sähkölaskussa taida näkyä. Kallistuu se kumminkin koko ajan.

Joku päivystävä dosentti totesi alkuviikosta telkkarissa, että vekslaaminen kellojen kanssa sekoittaa ihmisen päivärytmin viikkokausiksi. Siihen on paljon helpompi uskoa. Voihan myös olla, että koko kesäaika on aamuvirkkujen keksimä kiusa yökyöpeleille. Siitä taas voisi päätellä, että tästäkin asiasta päättävät poliitikot ovat itse aamuvirkkuja.

Itselleni tämä kohta päättyvä kesäaika oli työn kannalta uusi kokemus, sillä paikallislehden toimittajana pääsin etuoikeutettuna ja aitiopaikalta tutustumaan ruovesiläiseen elämänmenoon. Voin tunnustaa, että paitsi toimittajan silmin ja korvin myös siviilielämässäni maaseudun elämään tykästyneenä se miellytti minua kovin.

Sain nähdä ja kokea korkeatasoisia konsertteja, osallistuin talkoovoimin järjestettyihin upeisiin kesätapahtumiin, seurasin urheilukilpailuja, uppouduin kunnalliseen ja seurakunnalliseen elämään. Ennen kaikkea sain tavata monia itselleni uusia ihmisiä. Joukossa oli taiteilijoita, kirjailijoita, urheilijoita, kesäasukkaita, kylähulluja (no, ainakin yksi), noitia, yrittäjiä ja muita ammattikuntien edustajia, poliitikkoja ja sokerina pohjalla aivan tavallisia, kaikenikäisiä ruovesiläisiä.
   Vielä kesän kallistuessa lopuilleen tutustuin kokonaan uusiin tulokkaisiin, joiden kotimaassa sekä kesä- että talviaika ovat vallan tuntemattomia käsitteitä.

Oma kesäaikani täällä Ruovesi-lehdessä on nyt päättymässä. Tämän viikon jälkeen siirryn jälleen kokoaikaisesti oman media-alan yritykseni palvelukseen eli vapaaksi toimittajaksi ja tuottajaksi. Apupoikana tulen kyllä kirjoittamaan edelleenkin Ruovesi-lehden palstoille.

Einstein todisti sata vuotta sitten teoriassaan, että aika on suhteellista. Tarkoitti varmaan, että jos kello jätättää, hitaasti kulkeminen kestää kauemmin.

Julkaistu 20.10.2015 17:05