"Mopopojat vain rällää rinkiä kylällä"

On yksi osa nuoruutta hengata kavereiden kanssa. Meillä täällä Ruovedellä nuorilla on vain muutamia harrastusmahdollisuuksia. Pääasiassa kesäisin pesäpallo ja talvisin jääkiekko. Muitakin tietysti löytyy, mutta valikoima on paljon pienempi verrattuna vaikkapa Tampereeseen. Kesäisin osa nuorista pääsee kesätöihin, osa ei pääse, osa ei edes halua. Mielestäni jokainen kesätöissä vietetty hetki on tärkeää. Kesätöistä saa sitä omaa rahaa, jolla voi ostaa jotain, mitä haluaa tai laittaa rahat säästöön. Raha ei ole tärkeintä, varsinkaan kesätöissä. Kesätöissä kaikkein arvokkainta on työkokemus. Opit hakemaan töihin, opit työpaikan säännöt, ja opit, mitä se työnteko oikeasti on. Ylen artikkelissa heinäkuussa kerrottiin nuorisotyöttömyyden kasvusta. Miten välttää sitä? Kaikki tekemäsi kesätyöt edesauttavat sinun työuraasi. Mikäli olet työskennellyt hyvin kesätöissä, voi hyvässä tapauksessa sinulle vapautua myöhemmin oikea työpaikka samasta firmasta.

Kun näin syksyllä koulut alkavat ja illat pimenevät, herää taas kysymys, mitä nyt tekisimme? Ei voi enää oikein uida, koska vesi on kylmää. Muutenkin ulkona on kylmä. Onneksemme meillä nuorilla on nuorisotila Vintti, jossa voimme kokoontua muutamia kertoja viikossa. Vintti-iltoina pelaamme pingistä, biljardia sekä tottakai tapaamme ystäviä. Uusi biljardipöytä on ollut jo kovassa käytössä. Haluan vielä yhdessä muiden Ruoveden nuorten kanssa kiittää Lions Clubia sekä Ruoveden kuntaa hienosta biljardipöydästä.

Sosiaalisessa mediassa törmää nykyään usein nuoriin kohdistuviin ’’vihapuheisiin’’. ’’Mopoilijat vain rällää’’ ja ’’traktorit häiritsee’’. Jossain määrin tämmöinen varmasti häiritsee, esimerkiksi jos keskellä yötä heräät mopon pärinään. Mutta ei tätä saisi yleistää. Tämä on osa nuoruutta, jota vietetään yhdessä kavereiden kanssa. Sosiaalisessa mediassa aikuiset kirjoittavat ja hyökkäävät rajusti nuoria vastaan. Onko se oikein? Ei ole.
Kerran luin Facebookista, kun mopoilijat olivat ’’rällänneet’’ mopoilla kylällä. Tähän oli kommentoitu jopa ehdotuksella: ”laitetaan piikkilankaa tielle”. Onko tämä aikuismaista ja hyvää käytöstä? Toivon, että mikäli on jotain valittamisen aihetta, niin tulisit suoraan sanomaan, etkä kirjoittaisi sitä heti sosiaaliseen mediaan. On hyvä muistaa sekin, että useiden tutkimusten mukaan nuoruus on ihmisen parasta aikaa.

Kirjoittaja on Ruoveden lukion oppilas 

Julkaistu 04.11.2015 18:22