Ruoveden opisto ja taideaineet

Ruoveden Opistossa, joka keväällä vietti 50-vuotisjuhliaan, on taideaineiden osuus aina ollut suuri. Alkuaikoina jopa suurempi kuin opistoissa keskimäärin. Lähtö oli vauhdikas. Taidepiirejä oli 1964 yhteensä 7 kaikkiaan 23 opintopiiristä. Alueita tosin oli vain kaksi: näytelmät ja sekakuorot. Vuoden 1984 Ruoveden Joulun kirjoituksessani totean, että kirkonkylän näytelmäpiiri on saanut ensi-iltaan 19 näytelmää ja Pohjankylän piiri 12 näytelmää. Hieno saavutus! Teatterinystävät pääsivät katsomaan jopa kaksi ensi-iltaa vuodessa. Piirit loppuivat, kun vuonna 1988 perustettiin Ruoveden Teatteriyhdistys. Ruoveden Opisto on sen jälkeen antanut näytelmäopetusta vain nuorille. Nuorisoteatteri NuHa on hoitanut asian. Viime vuosina opetusta on annettu myös kehitysvammaisille.

Opiskelu ei ole suinkaan keskittynyt kirkonkylään. Alussa perustetut kuorot olivat sivukylissä: Pajulahdessa,Visuvedellä ja Pohjankylässä. Mutta vuonna 1971 kaikki kuorotoiminta lakkasi kuin salamaniskusta. Yhtenä syynä lienee, että uuden kanttorin, Esko Latva-Laturin johdolla Ruoveden Mieskuoro elvytettiin toimintaan. Kun laulumiehet siirtyivät Mieskuoroon, joutuivat sekakuorot miespulan takia lopettamaan. Tällä kaudella opiston alaisena toimii sekä Mieskuoro että naiskuoro Lähteen Likat.

Harmonikansoittajat tulivat opiston kirjoihin 1971, ja piirit ovat olleet siitä asti yhtäjaksoisesti opiston ohjelmassa. Parhaimmillaan vuonna 1983 piirejä oli jopa kahdeksan ja soittajia niissä noin kahdeksankymmentä.Soittoinnostus lienee osaltaan innostavan opettajan Irene Juseliuksen ja silloin Hämeessä nousseen harrastuksen syytä. Opiston pelimannit tulivat kuvioihin 1970-luvulla. He ovat hyvin suosittuja esiintyjiä eri juhlissa sekä myös tansseja soittamassa. Ruoveden pelimannit ovat ahkeroineet myös vanhojen ruovesiläisten sävellysten tallentajina. Suosittu esiintyjäryhmä oli myös opiston puhallinyhtye, joka oli koossa 1970–80-luvuilla. Kun ryhmä hajosi, osa soittajista siirtyi naapurikuntiin soittamaan. Kuvataide on ollut opiston ohjelmassa alusta asti. Kun 1980-luvun alussa Ruovedelle perustettiin Taideyhdistys, siirtyivät aikuiset toimimaan sen suojissa. Opisto on jatkanut lasten ja nuorten kuvataideopetusta. Taideyhdistys on keskittynyt näyttelyiden järjestämiseen, ja opiskelu tapahtuu lähinnä kesäkursseilla. Alkuajoista poiketen opetusta tarjotaan opistossa nykyään myös kehitysvammaisille.

Lausuntapiiri syntyi, kun 1981 haluttiin pitää matinea Heikki Asunnan runoista. Mäntästä saatiin opettaja Eeva-Liisa Paski. Piiri sammui muutaman vuoden jälkeen, kunnes vuonna 2004 tuli kuluneeksi 100 vuotta Heikki Asunnan syntymästä ja sitä haluttiin juhlia näyttävästi juhlamatinealla. Ryhmän vetäjäksi saatiin lausuntataiteilija Ahti Jokinen Tampereelta. Piirin jäseniä kuullaan nykyisinkin esiintymässä eri juhlissa. Tänäkin vuonna opistossa on tarjolla kaksitoista taideaineiden piiriä. Mukaan vaan, niin nuoret kuin eläkeläisetkin.

 Kirjoittaja on entinen Pohjankylän näytelmäpiirin ohjaaja ja Toverikunnan puheenjohtaja

Julkaistu 19.11.2015 10:00