Kiitos ystävät ja naapurit

Kuuluin tuhansien muiden lailla niihin, jotka joutuivat elämään poikkeuksellissa tilanteessa ilman sähköä lähes kolme vuorokautta. Useisiin verrattuna olin siinä mielessä hyvässä asemassa, että keittiössäni on puuhella. Kun saunassanikin on puukiuas, sain talon pidettyä lämpimänä näin leudolla säällä. Se tosin vaati jatkuvaa tulen ylläpitoa sekä puiden hakua liiteristä.
Erilaisia järjestelyitä ja töitä sähkökatkos sekä lumen määrä aiheuttivat runsaasti.

Ruuanlaitto sujui puuhellalla sekä ulkona puugrillissä. Jääkaappitavarat säilyivät kasseissa ulkorappusilla. Keittiön pakastimen sisällön vein ulkorakennuksessa olevaan arkkupakastimeen, joka ei heti sulanut kylmillään olevassa rakennuksessa. Sekin täytyi silti peitellä. Taskulamput kädessä pystyin kulkemaan sisällä ja pihan perälle huussiin. Kynttilöistä sain valoa, vaikka niitä oli tarkasti vahdittava, etteivät kissat päässeet niihin osumaan.

Vettä ei tullut, peseytyä ei voinut, ei tiskata, pyykätä eikä käyttää sisävessaa. Aamulla heräsin viideltä lämmittämään, kun huoneet olivat viilenneet. Päivällä oli otettava pienet päiväunet. Kännykästä loppui akku sunnuntaiaamuna.
Eniten työtä oli lumen määrän vuoksi. Piha oli luotava lumesta, että pääsin autolla viemään lapset sähköjen ääreen kirkonkylälle. Sama vielä toiseen kertaan sunnuntaina sekä lisäksi väylät liiteriin puiden hakua varten ja alamajalle pakastimen takia. Myös pihan puut oli käytävä läpi molempina viikonlopun päivinä ja kopisteltava oksiin tarttunutta lumimäärää. Kirsikkapuut olisivat muuten katkenneet. Männyistä tippuneita isoja oksia raahasin pihan perälle.
Nyt edessä ovat vielä sähkökatkon jälkisiivoukset. Kasaantuneet tiskit ja pyykit, hajonneen tietokoneen ihmettely.

Kun kerroin tilanteestani tutuilleni, lähes kaikki tarjosivat lämminsydämistä apuaan. Poikkeuksellinen ja erittäin uuvuttava tilanne erotti helmet ystävien joukosta, osoitti läheisistä välittävät naapurit. Sain lainaksi kaksi kertaa aggregaattia yhdeltä naapuriltani, toisilta vettä heidän kaivostaan. Minulle tarjottiin lainaksi kännylaturia, annettiin hyviä vinkkejä pakasteille, kutsuttiin yökylään ja suihkuun.
Kun voimani uupuivat tyystin sunnuntai-iltana, enkä jaksanut enää kuin itkeä, otti eräs ystäväni ohjat käsiinsä ja johdatti minut pois yksinäisestä surkeudestani.
Kiitos kaikki rakkaat naapurit ja ystävät. Älkää epäröikö pyytää apuani, kun sitä itse tarvitsette!

Julkaistu 24.11.2015 16:08