Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin...

Joulukuu. Pian on taas puolet koulutaipaleesta käyty. Aika kuluu nopeasti, vaikka joskus päivät tuntuvat loputtomilta.
Muistan, kun viime vuonna näihin aikoihin kirjoitin siitä, kuinka ensimmäinen lukiovuoteni on alkanut ja nyt siitä on jo vuosi. Onneksi kohta alkaa joululoma ja saa taas hetkeksi irroittaa otteensa arjesta ja levätä. Lomien merkitys opiskelijan elämään on valtava. Harva jaksaisi ainoastaan viikonloppujen voimalla tarpoa koko lukuvuotta.


Jotkut saattavat ajatella lomalla laiskottelevasta nuoresta, että tämä on saamaton, vaikka joulun alla on paljon tekemistä. Asia ei kuitenkaan ole näin. Lomat ovat aikaa, jolloin opiskelijat saavat ladattua akkunsa täyteen ja tyhjennettyä päätään edellisen lukukauden asioista. Varsinkin meillä lukion opiskelijoilla ei ole taukoa edes viikonloppuisin opiskeluista, sillä uutta asiaa syötetään jatkuvasti ja kaikki pitäisi saada mahdutettua päähän, mikä on mahdoton saavutus, jos sen eteen ei tee töitä.

Lomalla ehtii tehdä paljon muutakin, vaikka opiskelu voi viedä myös silloin aikaa. Lomalla ehtii viettää aikaa ystävien kanssa, nauttia vapaa-ajasta tai lähteä lomamatkalle vaikka etelään! Monilla myös yöunet saattavat jäädä kovin lyhyiksi, kun satut muistamaan että jonkin oppiaineen aine on oltava valmis huomenna etkä ole muilta kiireiltäsi asiaa muistanut. Loma auttaa siis väsynyttä nuorta, jolle on univelkaa kertynyt unettomien öiden vuoksi. Vihdoinkin saa nukkua, levätä ja unohtaa koulun kiireet. Onhan joululomassa paljon muutakin mukavaa kuten jouluaatto, jolloin saa lahjoja ja voi viettää aikaa oman perheensä kanssa. Myös uuden vuoden riennot sisältyvät joululomaan. Uusi vuosi ja uudet kujeet! Kun loma loppuu, on suurin osa opiskelijoista saanut ladattua akkunsa täyteen ja silloin he ovat taas valmiita ahertamaan koulun parissa, odottaen hiihtoloman alkua. Ilman lomia moni opiskelija palaisi loppuun raskaiden koulujaksojen aikana.

Lomat ovat tärkeitä opiskelijoiden motivaation ylläpitäjänä, ei kukaan jaksaisi ilman levähdystaukoja. Eihän kukaan maratooniakaan jaksaisi juosta täysillä ilman hengähdystaukoja.
Emma Pylkkänen
Opiskelija,
Ruoveden lukio

Julkaistu 10.12.2015 12:00