Vihasta raskas rasismin kupla

Syksyn ajan olen kellunut erilaisessa kuplassa, opiskelijakuplassa. Tutun työpaikan rutiinien vaihto epävarmaan opiskelijaelämään on ollut antoisaa ja hauskaa.

Opittavaakin on ollut tarpeeksi. Harvassa ovat olleet ne päivät, kun eteen ei ole tullut mitään uutta. Äkkiä laskettuna koko syksyn aikana kaksi.

Ihmeesti vanhakin pää ottaa vielä vastaan uusia juttuja. Kokemus tietysti tasoittaa oppimisen eroa nuoriin ja teräviin, mutta eniten kokemus auttaa ihmisten kanssa olemisessa. Vaikka en olekaan ainoa "aikuinen" parikymppisten joukossa, välillä tulee kieltämättä äidillinen olo.

Opinahjoni Voionmaan opisto eli tuttavallisesti Voitsi on media-alaan erikoistunut kansanopisto, jossa koulutetaan valokuvaajia, toimittajia, näyttelijöitä ja elokuvan tekijöitä. Toimittajaopiskelijat Voitsilta kävivät muuten Visuvedellä tekemässä dokumenttielokuvan turvapaikanhakijoista, se voisi olla ruovesiläisiä kiinnostavaa katsottavaa.

Ikäsyrjintään tai -rasismiin en ole törmännyt, opistolaisista on syksyn mittaan muotoutunut "me". Ilmapiiri on luovan hullu, joukkoon kyllä sopii montaa tukan väriä ja tyyliä ja jopa tällainen keski-ikäinen täti-ihminen. Porukkaan tuntee kuuluvansa, vaikka Docventuresin elokuvakerhossa tai iltahörhöilyissä en ole ollutkaan.

Ärsyttävää sen sijaan on se, että nuorisolla ja joillain opettajillakin melkein joka toinen sana on kirosana. Ja joskus näyttelijäkurssi intoutuu ruokasalissa laulamaan niin, että tarvitsisi korvatulpat.

Mutta tämä on pientä, kestän kyllä!

Kuplan ulkopuolella sen sijaan kiehuu. Syksyn aikana verkossa vellonut rasistinen vihapuhe pistää vihaksi, jos sallitte näin huonon ilmaisun. Ihmisten tasa-arvoisuus rikkaudesta, ihonväristä ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta on perustavanlaatuinen arvo.

Rikoksen tekijöitä ei pidä paijata, mutta vastuu teoista on yksilöllä.

Eihän olisi oikein, että Espoossa asuva ex-ruovesiläinen joutuisi pelkäämään illalla kadulla kävelemistä sen takia, että joku toinen ruovesiläinen on törttöillyt. Siksi ruovesiläisiä vihattaisiin ja pelättäisiin. Joutuisi pelkäämään, että tuntematon vastaantulija käy päälle, kun luulee tunnistavansa ruovesiläisen.

Vähän sillä tavalla minulle on kuitenkin käynyt. Tavanomaisten teiniongelmien lisäksi mielen pohjalla jyskyttää nyt, että joku itsensä rasistista vihaa täyteen puhaltanut tyyppi voi käydä lapseeni käsiksi kadulla siksi, että hänen ihonvärinsä on astetta tummempi kuin minun.

Julkaistu 12.01.2016 09:38