Motivaatio kannustaa tekemään

Wanhojen tanssit ovat monelle lukiolaiselle lukion kohokohta. Etenkin moni tytöistä odottaa ja suunnittelee prinsessapäiväänsä pitkään. Mekko ostetaan, meikkaus- ja kampausajat varataan, kenkiä sovitetaan... Tansseihin panostetaan paljon niin aikaa kuin rahaakin. Mutta mitä jos kaikki ei menekään aivan niin kuin pitää?

Itse heräsin tanssiaisaamuna kuumeessa, mikä oli sillä hetkellä pahin painajaiseni. Periksi ei kuitenkaan sopinut antaa, olihan mekkokin jo maksettu. Lähdin valmistautumaan buranan voimin. Koululla sain huomata, etten ollut ainoa. Kohtalotovereita oli melkein puolet koko ryhmästä, mutta kukaan ei antanut periksi. Prinsessapäivä oli saatava, maksoi mitä maksoi. Muutama tanssijoista, minä mukaan lukien, joutui jättämään näytöksen tai pari välistä, mutta sitkeydellä ja suomalaisella sisulla sai jokainen tanssittua iltanäytöksen.

Esitys oli hieno. Silti en usko kovin monen katsojan huomanneen, kuinka paljon tanssijat todella pistivät peliin päästäkseen esiintymään ja tekemään juhlasta täydellisen. Koristeita oli väsätty viikkoja etukäteen, edellinen ilta oli vietetty koristellessa ja juonnot oli kirjoitettu juontajille valmiiksi, puhumattakaan siitä työstä, joka oman tanssin suunnittelun eteen on tehty. Eikä tietenkään sovi unohtaa niitä tunteja, jotka oli käytetty tanssitaitojen kehittämiseen ja hiomiseen.

Tanssitunteja oli ollut lokakuusta asti, eikä liikkeiden opettelu ollut kaikille ruusuilla tanssimista. Siitä huolimatta niin jokainen lukion toisen vuoden opiskelija kuin mieskatoa paikkaamaan tullut nuorempikin oppilas keräsi tahdonvoimansa ja oppi tanssimaan. Kukaan ei luovuttanut, vaikka aikataulu puuskutti niskaan. Kukaan ei myöskään H-hetkellä jättänyt tulematta paikalle, vaikka influenssa kuumeineen jylläsi tanssiryhmässä vahvana. Tämä kertoo mielestäni wanhojen tanssien arvostuksesta ja paikasta suomalaisessa lukiokulttuurissa. Samalla se kertoo myös suomalaisten lukiolaisten halusta ylläpitää tätä perinnettä sekä tahdonvoimasta, jolla mennään läpi harmaan kiven, vaikka vastoinkäymisiä kohdataankin. Tämän voisivat ottaa huomioon myös ne, jotka tasaisin väliajoin valittavat internetin ihmeellisessä maailmassa suomalaisten nuorten laiskuudesta ja huonoudesta.

Motivaatio on avain kaikkeen, eikä motivaation puutteen pitäisi leimata nuoria huonoiksi. Anna nuorelle syy tehdä jotain, anna jotain mistä motivoitua, ja saatat yllättyä lopputuloksesta. Tästä loistavana esimerkkinä toimivat Ruoveden lukion wanhojen tanssit helmikuussa 2016.

Kirjoittaja on Ruoveden lukion opiskelija

Julkaistu 04.03.2016 14:44