Kissani on narsisti ja minulla on lepra

Huomasin sen heti, kun harmaa puolipitkäkarvainen otus saapui kotiini noin seitsemän vuotta sitten. Vain kolmen kuukauden ikäinen pieni kissanpentu oli juuri matkustanut yli sata kilometriä kuljetuskopassa. Kun avasin häkin oven, tuo itsetietoinen olento käveli välittömästi kodissani jo pidempään asuneen kissan ruokakupille, söi, ja tappeli sen jälkeen itsellensä reviirin kissakaverinsa tilasta.

Narsistinen luonne näkyy Röllin kaikessa käyttäytymisessä. Sen mielestä en koskaan ole riittävän nopea palvelija, mutta se ei alistu kerjäämään, vaan tuijottaa minua ylenkatsoen omista suurista korkeuksistaan – noin 20 senttiä lattianrajasta.

Tämän kolumnin ei ole tarkoitus kertoa enempää kissoista vaan siitä, kuinka helposti me annamme tietämättömyyden viedä meitä. Käytämme esimerkiksi jostakin kuulemiamme sanoja ymmärtämättä niiden oikeaa tarkoitusta. Naisten keskustelupalstoilla miehiään haukkuvat rouvat eivät varmastikaan käyttäisi kevyesti sanaa narsisti, jos olisivat oikean sellaisen joskus kohdanneet.

Hurjaa ja kurjaa on myös seurata, kuinka helposti toiset ihmiset nappaavat jostakin jonkin asian ja uskovat siihen ilman kritiikkiä tai selvittämättä tietoja muualta. Huomaan jo työssäni, että vaikka kuinka yritän kirjoittaa jokaisen faktan juttuihini oikein, teen helposti virheen väärinymmärryksen tai huolimattomuuden takia. Tai sitten vain siksi, että en ole voinut tarkistaa muualta minulle annettua tietoa.

Nauroin makeasti, kun näin television mainoksen, jossa nainen tutkii internetistä oireitaan, kauhistuu ja toteaa: minulla on lepra! Pieni mainospätkä kuvaa oivaltavasti herkkäuskoisuuttamme.

Näinhän ei kuitenkaan tarvitse olla. Meille on luotu ajattelevat aivot, että voimme selvittää itse asioita monilta eri tahoilta. Meidän ei tarvitse tyytyä valmiiksi pöytään kannettuun tietoon, esittelijän taitavasti oman tahdon mukaan muotoilemaan lausuntoon tai edes kaikkeen kirjoitettuun ja mediassa näytettyyn.

Ja vaikka tiedänkin, mitä narsisti tarkoittaa, väitän silti, että Röllini täyttää kyseisen luonnehäiriön kaikki tunnusmerkit...

Julkaistu 13.04.2016 12:57