Pörö kokee rysän

Oli järvenrannassa huisketta: kaikkihan siellä olivat, maanviljelijä vaimoineen ja kuuluisa etsivä Örkö Pörö sekä sekalainen valikoima ukkoja ja akkoja.
Kaikki tuijottivat keskittyneesti rantanurmella lepäilevää, nykyaikoina harvinaista kalanpyydystä, rysää. Sehän on tuommoinen verkosta tehty ,vanteiden avulla peräpäähän päin suippeneva tötterö, jonka isommasta päästä kalat menevät sisälle.

Maanviljelijä oli kiihdyksissään.
– Rysä on ollut tyhjä monena aamuna, kun olen tullut sitä kokemaan. Joku on ehtinyt ennen minua. Kerran olin koko yön väijyksissä savusaunan ylisillä, mutta ei se auttanut. Aamulla rysä oli tyhjä.
– Mon dieu, mutisi Pörö viiksiinsä Belgiaksi. Todella outoa!

Samassa pensaikko ikään kuin ravahti. Verryttelypukuinen mies kipaisi sieltä, ravasi hetken rantaviivalla, kunnes katosi metsään.Ovela ilme kasvoillaan Pörö sanoi:
– Kalarosvonne taisi mennä siinä!
– Ei sunkka, ällistyi rannikolta järviseudulle muuttanut viljelijä. Sehän oli vallesmannimme eli mikä pollisipäällikkö!
Nyt Pörö teki arvokkaan huomion:
– Mutta onhan tuolla tötterössä kala, ja iso hauki onkin!

Siinä samassa tunnettu herkkusuu Örkö Pörö saneli haukireseptin, jonka rouva maanviljelijä pikakirjoitti sellulaaripuhelimensa muistiin.

600–700 g haukea fileenä
vehnäjauhoja
ruisjauhoja
suolaa
valkopippuria
voita
1 iso suolakurkku
4 dl rasvaista 40 % kermaa
tilliä

Leikkaa filee noin kahdeksaksi palaksi. Tee jauhoista, suolasta ja pippurista seos ja kääntele haukipalat huolellisesti siinä. Vehnäjauhoja eniten, ruisjauhoja, suolaa ja valkopippuria.
Paista leivitetyt fileet pannulla pikaisesti voissa.
Voitele uunivuoka. Asettele fileet pohjalle ja niiden päälle pilkottu suolakurkku. Päälle kerma ja tilliä ja muutama pala voita.
Paista 210-asteisessa uunissa vajaa tunti, että kaloista tulee pehmeitä.
Tarjoile perunoiden kanssa.

– Muistakaa, että kalaruoan kanssa tulee nauttia valkoviiniä, vaikka en ymmärrä miksi, sanoi etsivä Örkö Pörö ja jatkoi, hetken mietittyään:
– Harmaat aivoni ratkaisivat jutun. On vain yksi Örkö Pörö.

Esko Heikkilä

Julkaistu 25.05.2016 06:06