Piirakka kuten kuuluu

Kesä on syytä tiedostaa. Jos ei tiedosta voi käydä hassusti – vaikka tuntua syksyltä. Siispä kaikki joukolla tiedostamaan.

Vastuuntuntoiset lehdet julkaisevat puolen sivun värikuvia raparperipiirakasta ja sen syvemmästä olemuksesta. Oikeaoppisesti se nautitaan pihapatiolla puutarhatonttujen vartioimana. Harmiton, kepeä keskustelu sallittu. Kaikki hyvin Nuppulinnassa.

Meitä neuvotaan. Miten tulee elää, olla, ostaa, ajatella? Jatkuuko pula-ajan kunnioitettava marttaneuvonta yhä, keskiluokkaisesti tuunattuna? Kyllä jatkuu: muista aina, toimi näin, vinkkejä kesään, nenänkaivuun riskit, keitä vesi oikein...Markus-setä olkoon meidän kanssamme... Pidetäänkö meidät ohjatussa liikkeessä, ettemme ala ominpäin touhuta – tai peräti huilata!

Lehdessä on pitkästykseen paapotuille kaupunkilaisille Minne mennä -palsta. Jos ei satu itse tietämään, miten loppuelämänsä aloittaisi, löytyy onni valmiilta elämän pizzalistalta. On pilatesjumppaa puistossa, mykkää elokuvaa, äänekästä elokuvaa, onkikilpailua, kurpan kiikarointia, etruskiesitelmää, hellehiihtoa kylmäputkessa, kylmähiihtoa helleputkessa, joogaa stadionilla. Koe aito samba – esittää Kärsämäen senjoriitat, yhteislaulua, yksinlaulua, kirjailijan navankaivelua, paperihattutalkoita, kirkonympärikävelyä, avioliittokurssia – jatkona eroseminaari, purkkihernekeiton kokkauskurssia, ja kymmeniä muita mielen ylentäjiä, plus vielä kyykän alkeet. Meistä huolehditaan. Huhhuh. Kiitos kauheesti!

Muuten hyvä, mutta virkistyslistan läpiluettuaan on niin uupunut, ettei ovea löydä, huimaakin. Mieli kaihoaa nuoruuden maaseudun selkeyttä: kylälle vai kalalle?

Julkaistu 06.07.2016 09:58