Virtain ja Ruoveden seurakuntia uhkaa itsetuho. Molemmat seurakunnat aikovat lakkauttaa itsensä (exitus, suicide) Ne kuolevat ja uppoavat iki-ihanan Tarjanteen syvänteeseen.
Uudella seurakunnalla on jo oma nimensä ja logonsakin. Joku voisi pitää tällaisia nopeita esityksiä jopa röyhkeinä. Logossa ei ole kirkkovenettä, molempien seurakuntien historiallista tuntomerkkiä. Onko uudella seurakunnalla välineitä mennä eteenpäin ajan aalloissa?
Pieni seurakunta on aina parempi. Ihmiset tuntevat toisensa. Suuressa seurakunnassa ymmärrys jäsenyydestä häviää. Työntekijöitä ei tunneta. He jäävät kasvottomiksi. Muroleesta Liedenpohjaan on pitkä matka.
Seurakuntatyössä on kyse Jumalan kohtaamisen salaisuudesta. Irrallisuus ei rakenna uskoa eikä seurakuntaa. Uskon kutsu on siinä, että olemme Jumalan työtovereita, vastuuseen kutsuttuja Kristuksen valtakunnassa. Tämä valtakunta on meitä ihmisiä suurempi. Vastuuseen kutsuttuja ovat seurakunnan työntekijät, luottamushenkilöt ja tavalliset seurakuntalaiset. Kaikki ovat vastuussa elämästään pyhälle Jumalalle.
Yhdistämisessä ei myöskään ole kyse pelkästään hallinnollisesta ratkaisusta.
Sanotaan, että ihmiset ovat etääntyneet kirkosta ja sen sanomasta. Asia on myös toisin päin. Virtain ja Ruoveden seurakunnat etääntyvät lakkauttamisillaan jäsenistään. Samalla ne etääntyvät entistä enemmän myös niistä ihmisistä, jotka eivät seurakuntaan kuulu. Otaksuttavaa on, että uuden seurakunnan perustaminen ei tule lisäämään seurakunnan vetovoimaa.
Yhdistymisen vastustaminen ei ole tunneasia. On yksinkertaisesti järkevää pitää yllä pieniä, ihmisenkokoisia seurakuntia. Pienten yhteisöjen edut tunnetaan jo yritysmaailmastakin. Mitä kiinteämmin työntekijä tuntee kuuluvansa yhteisöönsä, sitä parempi työntekijä hän on yritykselleen. Tämä on totta seurakuntayhteisössäkin. Irrallisuus tekee välinpitämättömäksi.
”On kyse vain hallinnosta”
Yhdistämisessä ei myöskään ole kyse pelkästään hallinnollisesta ratkaisusta. Jos hallinto on kallista, sitä pitää yksinkertaistaa. Tunnemme voimattomuutta, kun hallinto etääntyy meistä. Demokratia kapenee. Tästä ei kai tarvitse tänä päivänä keksiä esimerkkejä. Isot hallintorakenteet ovat tulleet uhkaamaan arkista elämäämme.
Hankkeen yhteydessä on puhuttu kirkosta eroamisen lisääntymisestä. Tutkimusten mukaan syy seurakuntien jäsenmäärän laskuun on se, että kirkko ja seurakunta koetaan etäiseksi. Nuoret aikuiset hylkäävät ne rakenteet, jotka ovat heille liian suuria ja etäisiä. Tämä on ymmärrettävää. Pienten seurakuntien lakkauttaminen ei tässäkään valossa ole järkevää. Otaksuttavaa on, seurakuntien lakkauttamisen jälkeen kirkosta eroaminen lisääntyy ja talous kiristyy entisestään.
Meille on vastattu, että seurakuntamme ei ole kriisiseurakunta. Sitten on jatkettu: nyt on syytä varautua…Toki karikot pitää nähdä ja ne pelottavat. Väylämerkit eivät kuitenkaan saa olla hukassa. Usko ja luottamus tulevaisuuteen auttavat selviytymään vastatuuleenkin soudettaessa.
Yhdistymishanke on peruutettava.
On kerrottu, että seurakunnan lakisääteiset toimet vaarantuvat talouden kiristyessä. Kuinka moni päättäjistä tietää, mitä nämä lakisääteiset toimet ovat? Seurakunnat ovat Jumalan sanan ja sakramenttien jakamista varten. Kirkkolaki ja Kirkkojärjestys määräävät, että seurakunnassa pitää olla jumalanpalvelustoimintaa (mm. papit, kanttorit), diakoniatyötä (diakoni) ja rippikoulutyötä eli kasvatustyötä. Hautaustoimi kuuluu seurakunnalle. Mitään muuta lait eivät edellytä. Työtä voidaan kaventaa ja keskittää, kunnes parempi aika koittaa.
Maaseudulla tarvitaan näinä päivinä lujaa itsetuntoa. Kunnanjohtaja puhui taannoin Urheilutalon paneelissa, että pitää olla ylpeitä Ruovedestä. Hyvä. Nyt pitää herätä, monessakin merkityksessä.
Tämä tilanne on myös etsikkoaika, käännekohta, mahdollisuus. Oman seurakunnan merkityksen ymmärtäminen on osa uskon ymmärryksen lisääntymistä.
Yhdistymishanke on peruutettava. Meitä kutsutaan aktiivisuuteen, oman seurakunnan jäseninä toimimiseen ja kotiseurakuntarakkauteen. Vinhan kirjakaupan ylösnousemus, yhteistyö seurakunnan ja kunnan kanssa on kiitettävää. Kulkurin kappelin rakentaminen Visuvedelle on upea asia. Molemmat ovat merkkejä elämän uudistumisesta.
Nyt ei ole luovuttamisen ja periksi antamisen aika. Maallistuneessa satamakaupungissa Paavalikin kehotti kestävyyteen. Hän varoitti nykkeilytermein päämäärättömästä ilmaan hosumisesta (1Kor.9:26). Nyt ei ole aika hosua ilmaan ja heittää pyyhettä kehään. Jumala kantaa meitä, kun olemme rohkeita ja pysymme itsenäisinä.
Kiitokset vt. kirkkoherra Jukka Taskiselle avoimesta toiminnasta eteen langenneessa vaativassa työtehtävässä. Eivät tienneet seurakuntien päättäjätkään ehdokkaiksi asettuessaan kuinka vaativaan paikkaan joutuisivat.
Kirjoittaja on pastori Ruovedellä v. 1978-
Luetuimmat
Tuoreimmat
Syyskuun aurinkoiset terveiset Kurusta!
Terttu Kylmäniemi
Sirkku Somero
Uutiset
Elämänmeno
Kulttuuri
Pääkirjoitus
Kolumnit
Blogit
Kirkonkellot
Yleisöltä
Lukijan kuva
Jätä ilmoitus Ruovesi-lehteen
Ruovesi-lehden mediakortti
Jätä ilmoitus Teisko-Aitolahti-lehteen
Teisko-Aitolahti-lehden mediakorttii
Pohjoisviitta-lehden mediakorttii
Rekisteriseloste
Tilaa Ruovesi-lehti
Osoitteenmuutos Ruovesi-lehti
Tilaa Teisko-Aitolahti
Osoitteenmuutos Teisko-Aitolahti
Ruoveden Sanomalehti Oy • Honkalantie 2 • 34600 Ruovesi •
Puh. 03 476 1400 • Rekisteriseloste