Epäonnistumisen siunaus
Kirkonkellot
Tiesitkö, että epäonnistuneella on mahdollisuus oppia virheistään. Onnistuneella ei ole mitään opittavaa, mutta epäonnistuminen vie eteenpäin kohti uusia mahdollisuuksia. Koska kukaan meistä ei ole täydellinen, niin teemme jokainen virheitä. Kuitenkin epäonnistuessa koetaan yleensä häpeää. Ei sitä mielellään tunnusta erehtyneensä, kun haluaa säilyttää jonkinlaisen itsekunnioituksen ainakin muitten silmissä.
Kun lisäksi uskottelee itselleenkin, ettei tehnyt mitään virhettä, niin eipä siinä juuri opi mitään eikä pääse asioissa eteenpäin. Tilanne voi olla jopa sellainen, että muut kyllä tajuavat, että on pahasti erehtynyt, mutta itse uskottelee itselleen, että teki kaiken oikein.
Se vaatii jo vahvaa uskottelua pitää yllä kuviteltua elämän kulissia, jonka läpi muut kuitenkin näkevät. Kun tarkemmin mietit elämääsi, niin ehkäpä jossakin pienessä tai suuressa asiassa löydät itsesi pitämässä yllä jotain näennäistä roolia tai kulissia.
Onnistumista ja virheetöntä elämää pidetään elämän tavoitteena. Virheitä ei ole sopiva tunnustaa. Nöyryyttä pidetään heikkoutena.
Todellisuudessa kukaan ei täydellisyyden mittaa täytä ja siksi Raamatussa Jeesus esittää asiat ihan toisin: Omien erehdysten nöyrä tunnustaminen on se normaali tila, jota varten Jeesus tuli pelastajaksi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat.” (Mark. 2:17) Jumalan eteen ei tarvitse tulla häveten, sillä ”Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon”. (Jaak. 4:6)
Kun pieni lapsi epäonnistuu tai satuttaa itsensä, niin mahdollisen kiukuttelun lisäksi hän hakee vanhemmiltaan lohdutusta ja hyväksyntää. Sen jälkeen lapsi voi jälleen rohkeasti jatkaa touhuamista, kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Niin mekin voimme virheinemme turvata rohkeasti ja ilman häpeää Jumalan armoon, kuten Raamattu kehottaa. (Hepr. 4:16) Kaiken lisäksi armon perusteella meitä odottaa ikuinen elämä. (Room. 5:21)
Ei sen perusteella, mitä kuvittelemme olevamme tai muut näkevät meissä. Siksi kannattaa rehellisesti turvautua armoon tunnustaen erehdyksensä ja olla vapaa kaikista roolisuorituksista ja kulisseista. Armon perusteella saatu sisäinen rauha on se voimavara, joka antaa rohkeutta ja toivoa jokaiseen elämän tilanteeseen.
kirjoittaja edustaa Vapaaseurakuntaa