Rakkaus on pitkämielinen
Kirkonkellot
”Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.” Joh. 20:23
Aika kovalta kuulostaa Mestarin puhe.Uskon historia on sidottu sekä toivon että anteeksiannon historiaan. Voimmeko odottaa, että ihminen antaa toiselle ihmiselle anteeksi? Pystymmekö itse antamaan? Entä osaammeko ottaa itseltämme anteeksi? Siinä on ainekset melko tasaväkiseen kamppailuun. Päättymättömään sellaiseen. Mutta, luopuminen vihasta ja katkeruudesta saa aikaiseksi käsittämättömän suuren voiman ja samaan aikaan suunnattoman vapauden kokemuksen. Anteeksi annolla on suuri vaikutus sekä antajaan että saajaan. Voitte ehkä kuvitella, miltä tuntuu, kun tiedät tehneesi väärin toista ihmistä kohtaan ja tuo toinen ei ole vielä valmis antamaan anteeksi.
Eläessämme nyt näitä monella tapaa hankalia aikoja, voivat myös ihmissuhteemme joutua tavanomaista herkemmin koetukselle. Perheissä pitkäkestoinen saman katon alla oleilu saattaa tuoda meissä esiin uusia piirteitä ja ominaisuuksia, joita emme välttämättä ole aiemmin tiedostaneet. Hermot saattavat olla pinnassa monesta syystä: vanhempien työt tarvitsevat oman tilansa, lasten etäopiskelu vaatii oman tilansa ja sitten pitäisi pystyä lisäksi rentoutumaan jossain määrin.
Olemme tottuneet hoitamaan näitä asioita kyllä normaali olosuhteissa. Arki pyörii mainiosti, jos jokaisella on omat totuttu tilansa hoitaa näitä päivittäisiä rutiineja. Nyt olemme joutuneet opettelemaan aivan uusia asioita. Jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Mutta meihin jokaiseen tämä poikkeuksellinen aika on jollakin tapaa varmasti vaikuttanut.
Meillä on nyt todella hyvä hetki opetella anteeksiantamisen ja anteeksiottamisen jaloa taitoa.
Kuten Paavalin 1. kirjeessä Korinttilaisille sanotaan:
Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa; kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii.
Tämä asia olisi meidän jokaisen hyvä muistaa!
Kirjoittaja on Ruoveden seurakunnan nuorisotyönohjaaja