Juhani Vahtokari
Kolumni
Kekkosen koulu – lakkautettu
Monikaan nykyruovetinen ei taida tietää, että Ruovedellä oli parhaimmillaan peräti 21 kansakoulua, ja lisäksi vielä kansalaiskoulu, joka toimi hyvän aikaa kahdessa paikassa, Vasulla ja Joensuun koululla.
Jos tänään kysyttäisiin ohikulkijoilta missä mahtoikaan olla Kekkosen koulu, luulenpa, että vain harvat osaisivat vastata. Jos vaikeusastetta lisättäisiin kysymällä vaikka Vessarin tai Siikalahden koulujen sijaintia, pisteet taitaisivat jäädä vähiin.
Niin on tämä nykyaika kouluverkkoa kohdellut, että Kirkonkylän ulkopuolella pieniä opiskelijoita sivistävät enää vain Pekkalan ja Visuveden koulut. Jälkimmäisen virka-asunnossa sain perheeni kanssa asua ensimmäisen Ruoveden vuotemme.
Ruovesi ei suinkaan ole ainoa kouluverkkonsa lähes menettänyt kunta. Perussyy koulukuolemiin on ollut maaltamuutto. Vuonna 1939 maaseudulla asui kolme miljoonaa suomalaista ja kaupungeissa 800 000. Vuonna 1983 kaupungeissa asui jo miljoonan verran enemmän ihmisiä kuin maalla.
Taistelua koulujen elämästä on käyty aina. Niin Ruovedelläkin.
Muroleen koulun kuolinkamppailu oli näkyvästi esillä valtakunnallisia medioita myöten. Usein päättäjiltä jää laskematta koulukyytien kustannukset ja mahdollisten lisätilojen rakentaminen kohdekouluihin.
Räknätään, että kun opettajien palkat ja koulurakennuksen ylläpito säästyvät, kaikki on kunnalle pelkkää plussaa. Harva ratkaisevissa kokouksissa istuva huomaa kiinnittää huomiota vaikkapa siihen, että ekaluokkalaisten koulumatka saattaa kestää tuntitolkulla. Kyläkoulun valojen sammuminen on aina surullinen tapaus.
Onneksi niin Pekkalassa kuin Visuvedelläkin valot palavat vielä kirkkaasti. Molemmilla kouluilla on hieno historia, Pekkalalla kansallisestikin värikäs. Pekkalan kartanon isäntä Johan Adolf Aminoff halusi perustaa yksityisen koulun kartanon alustalaisten lapsille.
Koulu aloitti toimintansa vuonna 1881, ja oppilaita ilmoittautui heti 30. Opettajan palkkaukseen saatiin valtionapua. Osa palkasta muodostui perunasta, viljasta, lihasta ja maidosta. Kun tilat kävivät ahtaiksi, suunnitteli arkkitehti Viktor Hagelstam suuremmat tilat, ja koulu valmistui vuonna 1981.
Kahden vuoden kuluttua Pekkalan kartanon laituriin saapui Jean Sibelius perheineen. Hän tuli viettämään kesää uudelle koululle. Työn alla oli tuolloin Karelia-sarja. Koulu siirtyi kunnan omistukseen vuoden 1900 alusta. Kouluruokailussa Pekkala oli aikaansa edellä – jo vuonna 1906 tarjottiin oppilaille lämmin ateria.
Hienon historian omaavaa koulua on tehnyt tunnetuksi vuosikymmenet opinahjoa johtanut opettaja Eino Paananen, joka muistetaan myös vuosi vuoden jälkeen syvän vaikutuksen tehneenä Noitakäräjien Antti Lieroisena.
Juhani Vahtokari
Taistelua koulujen elämästä on
käyty aina.