Kansalle kansan arvoinen johtaja
Kolumni
Lapsuuteni presidentit olivat arvokkaita sillä tavalla kuin Suomen markka oli arvokas. Markassa ja presidentissä oli jotain samaa, ylpeyttä ja hartautta herättävää. Arvokasta ja suoraselkäistä, jotain, jonka lapsena yhdistin suomalaisuuteen.
Kasvoin Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen presidenttikausien aikana. Monin tavoin he edustivat minulle tätä ideaalia suomalaista. He olivat rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta puhujia. Heistä kukaan ei tietenkään ollut poliitikkona täydellinen, mutta käytti valta-asemaansa työskennelläkseen paremman maailman puolesta.
Tietysti vain lapsi uskoo, että ihanteellinen Suomi on joskus ollut olemassa, tai että politiikassa on kyse pelkästä paremmasta maailmasta. Politiikka on valtapeliä, jossa kenenkään kädet eivät pysy puhtaana. Peli edellyttää voitelua ja kompromisseja, jotka edustavat vääryyttä ja sortoa aina jollekin ryhmälle – ja lähes aina luonnolle.
Markassa ja presidentissä oli jotain samaa, ylpeyttä ja hartautta herättävää.
Uusliberalismin ja populismin aikakaudella politiikka on muuttunut salaisten saunailtojen hähmäisyydestä vihapuheen ja häikäilemättömän oman edun ajamisen sirkukseksi. Ihmisyydelle keskeiset arvot – kuten ihmisoikeudet, turva ja hoiva – ovat muuttuneet kovasilmäisiksi luvuiksi viivan alla.
Koiviston leppoisa turkulaishuumori on vaihtunut toisten ihmisten kuolemalla fantasioimiseksi ja kovien arvojen markkinauskoisuudeksi. Yhä edelleen kansalle kelpaa harhakuva, jossa maailman väistämätön muutos pysäytetään työttömiä ja vähemmistöjä kurittamalla. Ne, jotka uskaltavat kyseenalaistaa, haudataan pikimmiten marginaaleihin.
Ketä voi äänestää, jos ei näe missään aitoa johtajuutta? Todellinen johtaja kertoo totuuden, ei sitä, mitä kansa haluaa kuulla. Totuus ei kuitenkaan koskaan ole suosiossa, eikä se siten voi menestyä politiikassa.
Eläisinpä maailmassa, jossa vallanpitäjät kykenisivät näkemään tämän hetkisten päätösten seuraukset seitsemänteen sukupolveen. He vastaisivat valinnoistaan lapsillemme, eivät osakkeenomistajille. He kantaisivat raskasta, ylisukupolvista vastuuta ja valmistaisivat yhteiskuntaa tuleviin haasteisiin.
Todellinen johtaja kertoo totuuden, ei sitä, mitä kansa haluaa kuulla.
Näillä päättäjillä olisi sydämen viisautta ja visio paremmasta tulevaisuudesta. He puhuisivat ihmisarvon ja rauhan puolesta, sortoa, riistoa ja tuhoa vastaan. He kunnioittaisivat luontomme ja kulttuurimme arvoa, eivätkä myisi kallisarvoisinta perintöämme eniten tarjoavalle. Ennen kaikkea he uskaltaisivat kyseenalaistaa nykyisen järjestyksen ja luoda sen tilalle yhteiskunnan, joka aidosti palvelisi kansalaisiaan.
Ehkä siinä maailmassa politiikassa todella olisi kyse paremmasta maailmasta. Ehkä siinä maailmassa lapsuuteni ihanteellinen suomalaisuus voisi olla oikeasti totta.
Presidentti on symboli ja arvojohtaja. Hän edustaa diplomatian ja julkisuuskuvansa kautta suomalaisille tärkeitä arvoja. Kumpi ehdokas tehtävään valitaankaan, ovat saappaat auttamattoman isot.