Lähiruoka lämmittää
Kolumni
Kun viimeksi kävin Vinhan kirjakaupassa, tilasin Panu Rajalan uusimman teoksen. Tapasin tuttuja ja poikkesinpa ruokakaupassakin. Siellä maailma on muuttunut. Kaikkea on. Ja paljon. Olipa kysymyksessä sitten mikä tahansa kauppa, monikaan asia ei ole samoin kuin ennen. Valikoimaa on niin hirvittävästi, että asiakasta huimaa. Miettikääpä leipä-, juusto- ja leikkelehyllyjä. Esimerkiksi.
Milloin ostitte viimeksi kananmunia? Ainakin minä olen saanut enimmäkseen munia, joiden keltuainen juuri ja juuri erottuu valkuaisesta, niin hailakan värinen se on. Miksi? Siksi, että kanoille syötetään esimerkiksi kalajauhoa sisältävää rehua. Kun kanalassa asuu tuhansia kanoja, niiden ruokapöytään hankitaan edullista rehua katteen nostamiseksi.
Luonnostaan kana on kaikkiruokainen kuten mekin. Voisi tuntua ikävältä pistellä päivittäin kalajauhopuuroa. Kana, joka saa ulkoilla, syödä tuoretta ruohoa ja muuta sille ominaista luonnollista ravintoa, munii meille upeita munia.
Turhaan emme lue otsikoita lähiruoasta.
Mennäänpä vihanneshyllylle. Nektariinien, kiinankaalin, coleslaw-salaatin, rouskuvan wokmixin ja vaikkapa Pak Choin vieressä on pino tomaattilaatikoita. Suomalaisia tomaatteja. Milloin olette viimeksi saaneet lapsuutenne tomaatteja, kypsiä, tuoksuvia, maistuvia? Sellaisia, joita on vieläkin mahdollisuus saada kun kasvattaa itse.
Eräs kasvihuoneyrittäjä kertoi lehtihaastattelussa, että yli 90 prosenttia tomaateista ei maistu miltään. No, liioitteluako? En tiedä. Joka tapauksessa tomaatit odottavat noutajaansa kaupassa usein puoliraakoina ja kovina.
Suurten päivittäistavarakauppojen keskusvarastot ovat pääosin Uudellamaalla. Jos vaikkapa kananmunat joutuvat tärisemään satoja kilometrejä rekan lavalla, ei se ainakaan makua paranna. Ei myöskään tomaatin. Kala on sitten vielä aivan oma lukunsa. Iltasanomien mukaan esimerkiksi Norjan lohi saattaa vetää lonkkaa kalatiskillä pari viikkoa. Jokainen, joka on saanut oikeasti tuoretta kalaa, tietää eron.
Jokainen, joka on saanut oikeasti tuoretta kalaa, tietää eron.
Turhaan emme lue otsikoita lähiruoasta. Nykyisin on paljon mahdollisuuksia ostaa ruokapöytään monenlaista herkkua aivan läheltä, suoraan tuottajalta. Ikävää, että kalastus ammattina on käynyt harvinaiseksi. Muita lähituotteita Ruovedellä on omasta takaa – melkein mitä vain.
Kun haen uuden kirjani, olen varma, että sekin maistuu hyvältä. Paremmalta kuin verkkokauppojen tuotteet, joista rahat menevät kauas pois. Se on lähikirja.
Juhani Vahtokari