Lajityypillistä
Kolumni
Maaseudulla pääsee välittömästi luonnon tarkkailijaksi, oppii ja ymmärtää sen monimuotoisuutta ja lainalaisuuksia. Samalla havaitsee toimintatapoja, jotka toistuvat meidän kaksijalkaistenkin käyttäytymisessä.
Parisen kevättä sitten seurasin pienehkön järvemme rannassa näytelmää, joka muistutti pahimman luokan naapurisotaa. Jo kolmisenkymmentä vuotta järvellämme on asustellut yksi – nimenomaan yksi – laulujoutsenpari ja nyttemmin jo ilmeisesti parin jälkeläisiä.
Sattui niin, että toinen joutsenpari laskeutui katselemaan mahdollista kesämökin paikkaa. Seurasi yletön kaakatus siitä, että ”tämä on meidän lutakko ja tänne ette tule”. Rähinää riitti ja kestikin hyvä tovi. Lopulta tunkeilijat nousivat siivilleen, eikä niitä sen koommin näkynyt. Ne vakuuttuivat, että naapurisopua ei syntyisi, koska toisilla on vähän laajempi reviiri kuin toisilla. Lopputulos vaikutti siis jopa jotenkin ihmismäiseltä.
Kevätpuuhat voisi toteuttaa vaikka pienen linnun sinnikkyydellä.
Kirjosieppo puolestaan hääti talitiaiset, jotka olivat jo valinneet pihapöntön kesäkodikseen. Tinttipari muutti kahdenkymmenen metrin päähän ja asusteli mukavasti itse asiassa huomattavasti uudemmassa pönttöyksiössä. On siis lajeja, joiden röyhkeydellä ei näyttäisi olevan rajaa. Tietenkin oikein sanottuna ne käyttäytyvät vain lajityypillisesti.
Kun katselee vaikkapa pieniä poikia tai koiranpentuja, samaa leikkisää nahistelua molemmilla. Tosin yksi tuttuni kauhistui verratessani ihmislapsia ja koiranpoikia. Minusta molemmat ovat tavattoman suloisia ja keskenään nujutessaankin käyttäytyvät leikkisästi vailla pahaa tarkoitusta.
Kirjakauppojen hyllyillä on monia käyttäytymisoppaita ja neuvontakirjoja siitä, miten muiden ihmisten kanssa tulisi elää. Neuvot ovat varmasti päteviä, mutta moni niistä havainnollistuu arkisessa luonnossakin, eivät toki kaikki. Vaikka sanotaan, ettei luonteelleen mitään voi, silti me ihmiset kykenemme säätelemään toimintaamme, päättelemään seurauksia ja ymmärtämään neuvotteluratkaisujen merkityksen. Sellaisen pitäisi olla ihmistyypillistä.
Toisilla on vähän laajempi reviiri kuin toisilla.
Vallankaappaaja ja jyrääjät ovat kuitenkin aina keskuudessamme. Helppo on sanoa, ettei sellaisille tarvitse luovuttaa, mutta toisaalta vahvoille ”lutakon omistajille” ja ”pöntön valtaajille” ei helposti voi mitään. Eipä tarvitse kuin seurata uutisia siitä, miten oikeutta tai omaa etua haetaan vaikka kivenkolosta siitä huolimatta, että talonpoikaisjärki ja käyttäytymistiedekin sanovat sitä lähinnä itsekkyydeksi ja jääräpäisyydeksi.
Voimme jälleen aitiopaikalta seurata, miten touhukkaana luonto ottaa kesää vastaan. Siksipä kevätpuuhat voisi toteuttaa vaikka pienen linnun sinnikkyydellä mutta tarvittaessa naapuriakin auttaen ja olemalla ihminen ihmiselle - lajityypillisesti.