Heikki Itänen.
Presidentin pesti
Kolumni
Kautta maailman historian on ihmisjoukoilla aina pitänyt olla johtaja. Päällikkö, joka osaa muiden puolesta tehdä viisaita päätöksiä.
Ammoisina aikoina valinta oli helppoa, koska siihen nimettiin automaattisesti kylän vanhin, sillä hänellä oli eniten elämänkokemusta ja sen mukana tuomaa harkintakykyä.
Nykydemokratiassa niin yksinkertaista valintatapaa ei enää käytetä, vaan kansa saa äänestämällä päättää mielestään sopivimman ehdokkaan.
Se on oikeasti aika demokraattista, kun ehdokkaaksikin voi päästä melkein kuka vaan, kunhan on täysi-ikäinen, Suomessa syntynyt ja takana on rekisteröity puolue tai valitsijayhdistys, jotka täyttävät niille vaaditut ehdot.
Olen monesti miettinyt, että minkälainen homma presidentinvirka oikeastaan on?
Työaika on käytännössä joka päivä kellon ympäri ja matkustaa täytyy mihin tahansa maailmassa. Vuorokausirytmi on varmasti joskus sekaisin ja silti pitää pystyä antamaan järkeviä kommentteja joka tilanteessa.
Paineita lisää sekin, että aikaansa pitää seurata hyvin tarkasti, että tietää aina mistä puhutaan. Jos toimittaja kysyy, että: "Mitä mieltä olette tästä uudesta kriittisestä tilanteesta?", niin presidentin imagoon ei käy vastaus, että: "Mitä? En ole kuullutkaan?"
Työaika on käytännössä joka päivä kellon ympäri ja matkustaa täytyy mihin tahansa maailmassa.
Homman hyvänä puolena voi sanoa, että varmasti on toimiva työterveyshuolto. Asunto- ja autoetukin on ihan jees, mutta työvaatteista en tiedä kuka ne maksaa.
Palkka ei ole mitenkään kummoinen, koska moni firman johtaja saa saman tai enemmänkin, vaikka ei presidenttiin verrattuna tee läheskään niin paljon töitä.
Vapaa-aikaa ei ole juuri ollenkaan. Ei tule kysymykseenkään, että aamulla katsoisi ikkunasta, että onpa kiva ilma, taidankin lähteä uistelemaan. Tai jos kyllästyttää, niin pyytäisi adjutanttia hakemaan kassillisen roskaruokaa ja kopan kaljaa. Aikomus on viettää päivä katsomalla netistä videoita. Ei ei! Ei missään tapauksessa!
Kalenteri on niin täynnä kaikenlaisia velvollisuuksia. Ei auta, vaikka kuinka olet maan ykköshahmo, niin päivääkään et saa olla pois töistä ilman lääkärintodistusta.
Ei tule kysymykseenkään, että aamulla katsoisi ikkunasta, että onpa kiva ilma, taidankin lähteä uistelemaan.
Presidentin työssä pitää silti olla jotain hohtoa, koska maamme historiassa on esimerkki hyvin pitkästäkin työurasta. Urho Kekkonen oli yleisen mielipiteen avulla vallassa 25 vuotta. Olisi ollut pitempäänkin, mutta sairaus keskeytti viran hoidon.
Silloin kun ”Urkki” oli ollut presidenttinä 15 vuotta, meiltä koulussa kysyttiin miksi aiot tulla isona? Pojat vastasivat poliisi tai palomies ja tytöt opettaja tai sairaanhoitaja, mutta Kyösti sanoi jämäkästi, että presidentti. Opettaja nyppäsi heti häntä niskavilloista ja kielsi jyrkästi pelleilemästä, koska meillähän on jo presidentti!
Olen käynyt presidentin työn vaatimuksia läpi mielessäni monta kertaa ja tullut siihen tulokseen, että minusta ei siihen virkaan olisi.
Ja nostan hattua kaikille niille, joista on.