Vergilius ja Hernesniemi
Kolumni
”Sinne puu taipuu, mihin tainta taivutetaan” sanoi roomalainen runoilija, maalaiselämän ihailija ja filosofi. Tiedättehän ajatuksen: – Olemme huolissamme nykynuorisosta.
Vergilius pohdiskeli mietteitään Rooman Gianicolo-kukkulalla. Sieltä katselija hallitsee näkökentällään koko ikuista kaupunkia.
Vergilius kuoli juuri ennen ajanlaskumme alkua. Jos laskemme sukupolvet hänestä meihin ajatellen, että yksi sukupolvi on kolmekymmentä vuotta, me olisimme Vergiliuksen jälkeen noin 67. sukupolvi. Jos ajattelemme, että vanhemmiksi on tultu nelikymppisinä, sukupolvia olisi vain viitisenkymmentä.
Aika paljon Vergiliuksen jälkeen, vuonna 1531 valmistui samalle kukkulalle komea renessanssihuvila, joka tuli yllättäen myyntiin vuonna 1950, jolloin Suomen valtio osti omakseen sen liikemies Amos Anderssonin tuella. Villa Lantessa on ollut Roomaan tutustumassa useita ruovetisiäkin opiskelijoita, tutkijoita ja taiteilijoita.
Kaikkien sukupolvien vuorokausissa on ollut kuitenkin vain 24 tuntia. Joillekin se on tappavan pitkä aika. Mitä sitä oikein tekisi? Joillekin se taas on kuin satasen pikapyrähdys; päivät menevät siivillä, mitään ei ehdi, ja pitäisi tehdä vaikka mitä.
Pitäisi kirjoittaa, maalata, tehdä remonttia, tavata ystäviä, käydä kansalaisopiston piireissä, syödä terveellisesti, lajitella jätteitä, päättää Ruovesi-lehden ilmoitusten perusteella mennäkö Kauko-Pohjan Nuorisoseuran talolle, käydäkö tapaamassa uutta kunnanjohtajaa vai lukisiko Juha Hernesiemen ”Aivokirurgin muistelmat”? Juhan elämäntyö taitaa kyllä pärjätä jopa Vergiliukselle.
Miten saisimme vuorokauteen edes 30 tuntia?
Olen aina hämmästellyt ihmisiä, jotka ”tappavat aikaa”. Mitä tappamista ajassa on? Se kuolee kyllä omia aikojaan. Aika nimittäin kuluu vikkelästi; kun tullaan tiettyyn ikään, aina on perjantai ja kaupan parkkipaikka täynnä. Ja kovasti usein kylän kuusissa ja ihmisten ikkunoissa on erilaisia valoja. Joulukin tulee kimppuumme tämän tästä.
Miten saisimme vuorokauteen edes 30 tuntia? Siinä vasta kysymys. Niin vaikea, että eivät taida sen paremmin Vergilius kuin Hernesniemikään ratkaista, vaikka molemmat olivat aikansa guruja – ja Hernesniemi on vieläkin.
Otetaan kuitenkin Vergiliuksen sanat todesta. Sinne häiritsevät mopopojatkin taipuvat, jonne heitä taivutetaan. Kyllä heistä jotakin tulee. Taivuttajina ovat vanhemmat – tai ainakin pitäisi olla.
Monet viisaat puheet eivät vanhene koskaan. Tälläkin lauseella on ikää vasta hiukan yli 2000 vuotta.