Tänä vuonna Jyrki Jokiselle tuli 40 vuotta täyteen yrittäjänä. Juhlissa pidettiin luonnollisesti myös klapintekonäytös. Sankari viittilöi ja kertoi vieraille, miten homma etenee.
Anu Kuivasmäki
Jyrki Jokinen:"Aina täytyy löytää seuraava steppi, millä mennään eteenpäin."
Yrittäjänä 40 vuotta
Kaikki alkoi siitä, kun Jyrki Jokinen lunasti oman kotitilansa Kivimäen Väärinmajassa huhtikuussa 1985. Hänestä tuli maatalousyrittäjä.
Tai maanviljelijä, niin kuin hän itse mieluusti määrittelee. Tilan pellot, metsät ja lehmät siirtyivät hänelle. Ikää Jokisella oli silloin 21 vuotta.
Seuraava etappi askel yrittäjäuralla oli vuosi 1992.
– Väsyin lehmien lypsyyn ja toppasin lehmän pidon.
Puoliso Margetta oli löytynyt, ja hänelle Jokinen vakuutti, että lehmät olivat historiaa.
Sitä kesti kuukauden.
– Sitten kunnasta tuli kysely, että lähtisinkö lypsämään yhdelle tilalle muutamaksi päiväksi...
Maatalouslomittajana vierähti lopulta 15 vuotta oman tilanpidon ohella
Jyrki Jokinen leikkuupuimurin ratissa. Nykyään pellot ovat kylän maitotilallisella vuokralla. Arkistokuva 2023.
Anne Kojola
Vuonna 1999 tehdyn metsäkaupan myötä Jokinen sai paljon kuitupuuta. Hän mietti, voisiko niillä tehdä myyntiä? Epäilijöitä riitti.
– Mä tein 40 irtokuutiota. Se oli viikossa myyty tuolla kyltillä, mikä on tien varressa.
Klapibisnes lähti kasvamaan.
– Yhtäkkiä mä huomasin, että mulla onkin jo kolme ammattia: maanviljelijä, maatalouslomittaja ja polttopuuyrittäjä.
Kun tunnit eivät enää riittäneet ja perhe kasvoi, jostain täytyi luopua. Lomitus jäi ja vuokrapellot saivat mennä.
– Mä jätin itselleni vain omat pellot ja polttopuut.
Yhtäkkiä mä huomasin, että mulla onkin jo kolme ammattia: maanviljelijä, maatalouslomittaja ja polttopuuyrittäjä.
Kymmenen vuoden päästä meni ensimmäinen tuhat kuutiota klapeja rikki.
– Silloin huomasin, että tämä alkaa muuttua päätoimiseksi työksi.
Klapikauppa kävi. Huipulle päästiin koronavuonna, kun pelattiin pörssisähkön kanssa.
– Vuonna 2022 meni 2 000 kuutiota rikki. Siihen ei pysty enää, Jokinen selvittää.
Ala on ailahteleva. Jos huippu on ollut 2 000 kuutiota, toinen ääripää on 700 kuutiota vuodessa.
Kannattavaksi klapikaupan on tehnyt oikea-aikainen puun hankinta. Jokinen osti kuitupuuta, kun sitä halvalla sai ja säästeli omia metsiään.
– Nyt ollaan menty jo muutama vuosi ihan omilla.
Huippuvuosina klapikauppa kävi kuumana. Parhaimmillaan sitä meni 2000 kuutiota vuodessa.
Irina Tuomainen
Klapien tekeminen ja niiden kuivaus on kehittynyt vuosien edetessä. Kalustoa on uusittu pyörittämään isoja määriä. Kuivurikin on oman kehitystyön tulosta.
Itse klapikauppa on sekin muuttunut, sillä puuta alkuvuosina ostanut paikallisväestö on siirtynyt kirkonkylälle. Seuraava sukupolvi ei osaa puuta käyttää.
– Tämä on sellaista nuoralla tanssimista koko ajan. Mutta aina täytyy löytää seuraava steppi, millä mennään eteenpäin.
Tämä on sellaista nuoralla tanssimista koko ajan.
Sinulla se oli soppatykki?
– Joo. Se tuli 15 vuotta sitten vähän niin kuin vaivihkaa. Päätettiin Simosen Matin kanssa, että me ostetaan soppatykki tähän kylään ja vuokrataan sitä ihmisille. Mutta eihän siitä mitään tullut, kun sitten piti keittäjät lähteä mukaan. Kaikki sanoi, että ei me uskalleta koskea siihen. Koskekaa te. No, eihän mekään oltu koskettu. Sitten me alettiin yhtäkkiä keittää.
Soppatykin kulta-aika oli ennen koronaa.
– Nyt tässä on ollut mulla täys työ saada yksinään se nousemaan. Matti jäi tästä pois. Mä pyöritän tätä oman perhekuntani kanssa
Soppatykistä ja Jokisesta eväineen on tullut brändi. Tykissä valmistuu kaikki, mikä pytyssä pysyy.
– Tämä yrittäjämaailmahan on kokeilemista ja yrittämistä. Kokeillaan ensi pienellä kattilalla, jos se onnistuu, niin sitten käytetään Väärinmajan koulusta opittua matematiikkaa ja lasketaan vaan suhteet isommaksi.
Soppatykki tuli kuvioihin viimeisimpänä. Tässä Jyrki Jokinen valmistaa Urheilutalon edessä uutispuuroa Eläkeliiton tilaisuuteen. Arkistokuva.
Irina Tuomainen
Jos jotain monipolvisen yrittäjänuransa aikana Jyrki Jokinen on oppinut, on se, että kaikkia munia ei kannata laittaa yhteen koriin.
Kun yrittäjyys nojaa moneen palaseen, kokonaisuus ratkaisee.
– Leipä on tullut ja perhe on kasvatettu. Mun mielestä siinä on jo ne kriteerit, mitä tarvitaan.
Tärkeä asia on myös yrittäjän vapaus.
– Ja kyllä, kyllä tällä on menestynyt, Jokinen summaa.
Leipä on tullut ja perhe on kasvatettu.
Jokinen juhli 40 yrittäjävuottaan perheen, ystävien ja yhteistyökumppaneiden keskellä kesäkuun alussa Kivimäessä. Siellä hän paljasti myös yrittäjäuransa salaisuuden:
– Se on perhe, joka myös kasvaa yrittäjyyteen. Jos perhe ei ole myötämielinen, niin tämä loppuu, Jokinen selvitti.
Myös hyvät verkostot ovat yrittäjälle elintärkeitä. Niitä Jokiselle on kertynyt yritysmaailman lisäksi myös politiikasta, musiikkiharrastuksesta sekä kyläaktiivina.
Jokinen tunnetaan alati positiivisena ja hymyilevänä miehenä. Sitä Väärinmajan kyläpäällikkö on myös mielellään.
– Maailmassa on niin paljon synkkyyttä, että jonkunhan se täytyy olla. Joka kylässä täytyy myös olla moottori, joka vie sitä eteenpäin, Jyrki Jokinen sanoo.