Jani Huotari (vas) ja Juha Rinkinen tietävät jokaisen lehmän nimeltä, mutta siitä ei ole varmuutta, tuntevatko eläimet ne itse.
Sirkku Somero
Nautapalatsissa tuotetaan kultamitalimaitoa – Iskelmä säestää lypsykoneen suhinaa
Rivo-Elisan jalka lipeää vähän, kun se tanssahtelee jonon ensimmäisenä käytävää eteenpäin. Takaa tulevat leidit työntävät sen paikoilleen lypsyriviin kylki kylkeen. Alempana lypsyaseman matalammassa osassa tänä iltana työvuorossa oleva Veera Mäkinen pyyhkii liinalla Rivo-Elisan ja kymmenen muun lehmän utareet puhtaaksi ja sujauttaa lypsimet vetimiin. Koneet aloittavat työnsä.
Navetan toimistosta näkee melkein koko työpaikan.
Sirkku Somero
Katselemme lypsyaseman toimia ylhäältä toimistohuoneen ikkunasta maatalousyhtymän osakkaiden Juha Rinkisen ja Jani Huotarin kanssa. Moision maatalousyhtymän 120 lypsävää pääsevät lypsylle kukin vuorollaan.
Elämänsä aikana 50 000 maitoa lypsäneiden yksilöiden kunniakirjoja on toimistohuoneen seinällä pitkä rivi. Satatonnareitakin on kolme.
Tärkein palkinto on kuitenkin muutama viikko sitten Helsingissä pokattu kultamitali laatumaidosta. 50 vuoden ajan yhtäjaksoisesti Moision tilalla on tuotettu laatumaitoa.
– Maidontuotannon Nobel, niin sitä kuvailtiin juhlapuheessa, sanoo Rinkinen
Kolmas työntekijä tilalla on Veera Mäkinen.
Sirkku Somero
Radiossa Vesterinen laulaa musiikki sekoittuu lypsykoneiden suhinaan. Rivo-Elisan utareissa kiinni oleva lypsykone tietää, paljonko juuri tältä lehmältä odotetaan maitoa heruvan yhdellä lypsykerralla. Kone tunnistaa eläimen kaulapannasta.
Lypsykoneen automatiikka tietää, mikä lehmistä koneessa on lypsettävänä ja mikä on lypsyn tavoitemäärä.
Sirkku Somero
Korkeimman laatuluokan eli E-luokan maito ei tietenkään synny sattumalta. Tarkkana on oltava sekä hygienian että utareterveyden osalta, joka päivä.
Maidon bakteeri- ja solumäärä ei saa ylittää raja-arvoja. Bakteereita ja soluja maidossa on luontaisesti jonkin verran, mutta niitä ei saa olla liikaa. Maidossa ei saa olla myöskään antibioottijäämiä tai pesuainejäämiä tai muita laatupoikkeuksia. Yksikin poikkeama johtaa siihen, että laatupäivien laskenta alkaa alusta.
Nykyisin laatunäyte otetaan jokaisesta maitotankillisesta, siis joka toinen päivä. Aikaisemmin testejä oli harvemmin.
– Laatu on monen asian summa, on oltava laadukkaat rehut, terveet eläimet ja osaavat tekijät, summaa Rinkinen.
Ternimaito lypsetään erikseen.
Sirkku Somero
Rivo-Elisan maito alkaa virrata yhä hitaammin. Lypsykoneen imu heikkenee ja loppuu, kone retkahtaa irti utareista. Vielä sen pitää odotella, että rivin hitaammin lypsävät pääsevät urakassa loppuun. Kun kaikki ovat valmiina, Veera avaa niille portin käytävän toisesta päästä ja lehmät kävelevät takaisin syömään.
50 vuotta sitten perhetilaa pitivät Irja ja Kalervo Moisio, jotka kävivät 25 vuotta sitten noutamassa palkintomitalin. Juha Rinkinen tuli tilalle töihin 19 vuotta sitten lomittamaan silloista isäntää Arto Moisiota sairastumisen takia.
Muutaman vuoden kuluttua Rinkinen osti tuotannon ja vuokrasi tilat, alkoi itse yrittäjäksi. Lehmiä oli siinä vaiheessa 20.
Karjan määrää kasvoi, kun kymmenen vuotta sitten rakennettiin pihattonavetta, jossa lehmät pääsevät liikkumaan vapaasti. Vanhassa navetassa on lisäksi nuorta karjaa vajaa sata päätä.
Veera Mäkinen on työskennellyt Moision tilalla jo pitkään. Juha Rinkinen tekee navettatyöt Veeran vaapaapäivinä ja lomien ajan.
Sirkku Somero
Työnjako osakkaiden kesken on selkeä: Juha hoitaa pääasiallisesti pihattonavetan toimet, lehmien ruokkimisen, lypsämisen ja puhtaanapidon, apunaan jo kahdeksan vuotta tilalla työskennellyt Veera Mäkinen. Myös noin 180 hehtaarin ovat Juhan työsarkaa. Janin päävastuualuetta on nuori karja vanhan navetan puolella sekä yhtymän paperityöt. Puolin ja toisin autellaan tarpeen mukaan.
Lisäksi Jani opiskelee työn ohessa puutarhurikisi, opinnot ovat loppusuoralla.
Kolme satatonnaria on saanut palkintolautaset.
Sirkku Somero
Ennen iltalypsyä Rivo-Elisakin täytti pötsinsä ruokintapaikalla. Ilta viilenee. Navetan seinäaukkoja peittävät verhot, jotka alkavat nousta.Taustalla kohisee lypsykoneen pesuohjelma.
Juha Rinkinen kertoo, että mikä ihmiselle on viileää, on lehmälle sopiva lämpötila.
– Kun lämpötila on alle kymmenen ja lypsiessä kädet on koko ajan märät, ihminen palelee, lehmä ei, kuvailee Juha Rinkinen.
Navetassa talvilämmön pitää nautojen oma lämpö, kesällä viilennystä saadaan tuulettimista.
– Lehmät tykkäävät rutiineista, kertoo Juha.
– Niiden tehtävä on syödä, nukkua ja lypsää.
Lypsyajan ne tuntevat tarkkaan, aamulla ennen kuutta ja iltapäivällä samoihin aikoihin.
Kukas sinä olet? Vieraan käyskentely navetassa herättää kaikkien huomion.
Sirkku Somero
Kun kultamitalijuhlien tiimoilta navetalla kävi lehtikuvaaja, jota varten lehmät ajettiin keskellä päivää niille omituiseen aikaan lypsyasemalle, ne villiintyivät niin, että hetken aikaa koko karja juosta tömisti navettaa ympäri.
Navetan takaosassa majailevat viimeksi poikineet lehmät, jotka pääsevät lypsylle ensimmäisinä. Toisessa päässä navettaa on erillinen osasto pian poikiville ja poikineille.
Sonnivasikat myydään eteenpäin, lehmävasikat jäävät yleensä omaan navettaan.
Kun iltaruokinnan ja -lypsyn jälkeen pötsi on täynnä ja utareet tyhjinä, Rivo-Elisan on hyvä oikaista parteensa märehtimään. Ikkunoiden verhot kohoavat hiljalleen, navetassa hämärtyy.
Moision tila on yksi Ruoveden 11 lypsykarjatilasta.
Sirkku Somero
Maitotilojen määrä on Suomessa puolittunut kymmenen vuoden välein. 1990-luvun alussa maitotiloja oli yli 45 000, 2000-luvun alussa noin 20000 ja 2020 runsaat 5000. Nykyisin tiloja on alle 4000. Sama suunta on Ruovedellä: lypsykarjatiloja on nyt 11, kymmenen vuotta sitten niitä oli 14 ja vuonna 2007 vielä 28 kappaletta.
– Kun navetta lopettaa, uutta ei tule, sanoo Rinkinen.
Itse hän kutsuu navettaansa nautapalatsiksi, sillä kalliimmin lehmät asuvat kuin isännät itse. Pihattonavettaan on investoitu kymmenen vuotta sitten toista miljoonaa euroa ja tuotantoon on siksikin sitouduttu pitkäksi aikaa.
Ylä-Pirkanmaan Osuuspankki saa yrittäjiltä pyyhkeitä siitä, että siellä ei nykyisin ymmärretä maatalousyrittäjyyden lainalaisuuksia.
Hienointa maatalousyrittäjän työssä on miesten mielestä se, että oman työnsä jäljen näkee käytännössä.
– Näin siitäkin huolimatta, että tässä isoveli valvoo todella montaa askelta.
Kun seuraava aamu koittaa, maitotilalla toimet toistuvat. Niin syntyy laatu.
Sirkku Somero