Tuulivoimalla mukaan ilmastotalkoisiin
Yleisöltä
Ruovesi-lehdessä 2.2. Paula Lähteinen ilmaisi mielipiteensä, ettei Ruovedelle saisi rakentaa yhtään tuulimyllyä lisää. Argumentteina olivat hiljaisuuden ja luonnonrauhan säilyttäminen. Haluaisin laajentaa vielä kirjoittajan monipuolista perehtymistä tähän asiaan.
Ruoveden säilytettävä kulttuurimaisema, tuo kaunis peltomaisema kylän ja vesistöjen keskellä on ihmisen käden jälkeä. Myös sen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa peltojen viljelyä ja voimallista kylän asuttamista. Maanviljelijät huolehtivat elinkeinostaan, viljan viljelystä, modernein nykyaikaisin menetelmin. Tarvitaan teitä ja liikenneyhteyksiä. Kyseessä ei ole luonnonrauhainen erämaa. Tarvitaan energiaa elämän ylläpitämiseksi.
Fossiiliset energialähteet pyritään vaihtamaan ekologisiin vaihtoehtoihin, joista tuulivoima sekä biokaasu ovat hyviä vaihtoehtoja. Tuulivoima on loppumatonta ja Lut-Yliopiston tutkimuksen mukaan edullisin tapa tuottaa energiaa. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä, ja siihen käytettävä materiaali voidaan kierrättää yli 90-prosenttisesti.
Tällä hetkellä olisi myös tärkeätä saada Suomen energiatuotanto omavaraiseksi järjettömän naapurimaamme hallinnon takia. Mutta vielä tärkeämpi syy tuulivoiman käyttöönottoon on jatkuvien hiilidioksidipäästöjen aiheuttama ilmastomme lämpeneminen. Ellemme kaikki osallistu talkoisiin, ei meillä ole maapalloa kulttuurimaisemasta puhumattakaan. Miksi Ruovesi ei osallistuisi myös näihin talkoisiin?
Suomen THL osallistui vuosina 2017 ja 2018-2020 tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista tehtävään tutkimukseen. Mittaustuloksissa tuulivoima-alueiden läheisyydessä laajakaistaisen äänen äänenpainetasot ovat tyypillisesti pienempiä kuin esimerkiksi liikenneympäristössä tai kaupunkikeskustassa Ihmisen kuulemisalueen alapuolella olevien tuulivoimaloiden infraäänillä on epäilty olevan terveyshaittoja elimistölle. THL:n tutkimuksessa ei tällaisia terveyshaittoja ole voitu osoittaa. Näitä infraäänilähteitä löytyy muualtakin luonnosta ja ihmisen toiminnoista.
Onko kauniin peltomaisemaa ympäröivän metsän yläpuolella kaartuva jotsenkaulainen valkoinen tuulimylly maiseman piilaaja? Kauneus on katsojan silmissä. Yleensä kaikki, mikä on tarkoituksen mukaista, on myös kaunista.
Maalaismaisema säilyy meillä vain väkevän asumisen ja ihmisen käden työn jatkumona.
Tarvitsemme tuulivoimaa nyt energiatarpeemme tyydyttämiseksi. 30 vuoden kuluttua tuulimyllyt puretaan, niiden pohjat maisemoidaan ja mahdollisesti vety-energiaa tehdään vedestä. Tällöin tullee uusi keskustelu, saako meidän vettä meidän vesistöstä siihen käyttää.
Helena Puonti
kirurgian erikoislääkäri