Vastine
Anna Karan vastine (22.5.) kirjoitukseeni Voita ja maitoa sen olla pitää! (30.4.) oli tyypillinen esimerkki virallisen tahon yrityksestä pitää margariinit ja rasvattomat tuotteet suomalaisten jääkaapeissa. Muutos on tulossa ja se on tiedossa.
Kara mainitsee tieteelliset tutkimukset, jotka ovat yksimielisiä kovien rasvojen haitallisuudesta. Ongelmana on, että tarpeeksi pitkiä kliinisiä tutkimuksia ei taida olla, jotka suoraan osoittaisivat kovan rasvan syypääksi esimerkiksi sydänkohtaukseen tai diabetekseen.
Entinen THL:n erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen sanoi minulle puhelimessa, että ravitsemussuosituksissa otetaan huomioon myös ruokateollisuuden näkökulma.Tämä vesittää Karan ajatuksen tieteellisen näytön vakuuttavuudesta ja yksimielisyydestä, jonka perusteella suositukset laaditaan. Suositukset perustuvat usein ihmisten ruokapäiväkirjoista, kyselytutkimuksina tai tietyn tahon kustantamana tehtyihin tutkimuksiin.
Kara liputtaa pehmeiden rasvojen puolesta koska ne sisältävät välttämättömiä rasvahappoja. Tämä on totta, mutta Kara jättää mainitsematta erään erittäin keskeisen asian. Pehmeät rasvat (esim. margariini, rypsiöljy) sisältävät paljon Omega 6 rasvahappoa, jota saamme nykyravinnosta muutenkin jo liikaa. Liiallinen Omega 6 kerääntyy solun pinnalle estäen ravintoaineiden sisäänpääsyn ja kuona-aineiden poistumisen. Oliiviöljy on parempi vaihtoehto rypsiöljyn sijaan. Se sisältää pääosin Omega 9 rasvahappoa.
Pehmeistä rasvoista saa myös välttämätöntä Omega 3:a. Tämä on kuitenkin kasviperäistä, joka ei juurikaan muutu elimistössämme tarvittavaan pitkäketjuiseen rasvahappomuotoon ja joka myös hapettuu herkästi. Kova rasva, esimerkiksi voi, suojaa hapettumisen hyökkäyksiltä! Omega 3 tulisikin saada ensisijaisesti rasvaisesta villistä kalasta tai kalaöljystä. Kaupan viljelty kala on huono vaihtoehto koska se ruokitaan Omega 6 rehulla.
Tärkeää olisi saavuttaa Omega 6/3 tasapaino. Suomalaisilla suhde on keskimäärin 10–15:1. eli Omega 6:tta on monin verroin enemmän Omega 3:een verrattuna. Ideaalitilanne olisi 1:1. Tämä epätasapaino osaltaan aiheuttaa elimistön matala-asteista tulehdusta. Huomioitavaa siis on, että liiallinen Omega 6:n saanti ja sen tulehdusta edistävä vaikutus paljolti estää Omega 3:n tulehdusta estävää vaikutusta.
Kyse oli alun perin kuitenkin vain siitä, että saisimme lapsillemme ja nuorillemme Oivariinin ja rasvattoman maidon LISÄKSI voin ja rasvaisen maidon. Moni meistä kuitenkin syö oikeasti niitä VOIleipiä!
Kirjoittaja on Itseoppinut kotiäiti, FM
Luetuimmat
Tuoreimmat
Vaahtoava koski Pihlajalahdella.
Esko Lahtinen
Pidetään valot päällä, Ruovesi!
Sirkku Somero
Uutiset
Elämänmeno
Kulttuuri
Pääkirjoitus
Kolumnit
Blogit
Kirkonkellot
Yleisöltä
Lukijan kuva
Jätä ilmoitus Ruovesi-lehteen
Ruovesi-lehden mediakortti
Jätä ilmoitus Teisko-Aitolahti-lehteen
Teisko-Aitolahti-lehden mediakorttii
Pohjoisviitta-lehden mediakorttii
Rekisteriseloste
Tilaa Ruovesi-lehti
Osoitteenmuutos Ruovesi-lehti
Tilaa Teisko-Aitolahti
Osoitteenmuutos Teisko-Aitolahti
Ruoveden Sanomalehti Oy • Honkalantie 2 • 34600 Ruovesi •
Puh. 03 476 1400 • Rekisteriseloste