Talous koheni edellisvuoteen verrattuna. Silti leikattavaa riittää.
Pirha onnistui puolittamaan alijäämänsä – Sopeutustoimia tarvitaan yhä
Pirkanmaan hyvinvointialueen säästötoimet näyttävät purreen. Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan alijäämää tuli reippaasti, 56,5 miljoonaa euroa.
Se on kuitenkin yli puolet vähemmän kuin vuoden 2023 lähes 136,5 miljoonan euron alijäämä.
Tälle vuodelle Pirha tavoittelee 92 miljoonan euron ylijäämää. Tavoitteen toteutuessa Pirhalla olisi vuonna 2026 katettavaa alijäämää vielä noin sadan miljoonan euron edestä. Lain mukaan hyvinvointialueiden on katettava kaikki kertyneet alijäämänsä vuoden 2026 loppuun mennessä.
Vs. hyvinvointialuejohtaja Juhani Sand kiinnittää huomion toimintakuluihin, jotka kasvoivat 1,8 prosenttia. Se on vähän, sillä ennakkolaskelmissa kulujen odotettiin nousevan reippaasti enemmän. Toimintakuluista henkilöstökulujen osuus nousi vuodesta 2023, mutta sille on syynsä.
– Ostopalveluita on vähennetty ja niitä on siirretty omaksi tuotannoksi. Lisäksi vuokratyövoiman käyttöä on vähennetty. Nämä näkyvät nousuna henkilöstökuluissa, Sand kertaa.
Pirhan viime vuoden henkilöstökulut olivat 1,145 miljardia euroa, kun edellisvuonna ne olivat 1,110 miljardia. Samaan aikaan työvoiman vuokrauskulut laskivat edellisvuoden 41,7 miljoonasta eurosta viime vuoden 27,7 miljoonaan euroon. Tosin tämä on kaksi ja puoli miljoonaa euroa yli budjetin.
Talouspalvelujohtaja Mikko Hannola kertoo, että säästöä on tullut myös palveluiden ostoissa.
– Vielä viime vuoden alkupuolella palveluiden ostoihin meni rahaa jopa edellisvuotta enemmän. Tilanne muuttui radikaalisti loppuvuodesta. Viime vuoden lopussa ostoja oli vuositasolla jo edellisvuotta vähemmän.
Kokonaisuutena Sand ja Hannola pitävät viime vuotta kaikella tavalla helpompana ja ennenkaikkea ennustettavampana kuin vuotta 2023.
Suurin osa pääsee palveluihin tavoiteajassa
Isoista säästötoimista huolimatta Pirha pystyi palvelemaan asiakkaitaan tilastojen valossa hyvin. Perusterveydenhuollon 14 vuorokauden hoitotakuu toteutui 87 prosentilla asiakkaista. Erikoissairaanhoidon 180 vuorokauden hoitotakuu toteutui 95 prosentilla tapauksista. Alle 23-vuotiaiden mielenterveyspalveluiden kolmen kuukauden hoitotakuu toteutui 80 prosentilla.
Ikäihmisistä ympärivuorokautiseen palveluasumiseen pääsi kolmessa kuukaudessa 97,4 prosenttia paikkaa tarvinneista. Yli kolmen kuukauden odotusajat johtuivat pääosin siitä, että asiakas odotti paikkaa toivomastaan yksiköstä. Alle kuukaudessa paikan sai 43,2 prosenttia paikkaa odottaneista.
Sand on tyytyväinen siitä, kuinka pirkanmaalaiset ovat ottaneet digiklinikan käyttöön. Sähköinen klinikka avautui viime vuoden vapun tienoilla ja siitä vuoden vaihteeseen klinikalla asioitiin yli 138 000 kertaa.
– Lisäksi OmaPirhassa on 243 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, se on lähes puolet pirkanmaalaisista. Luku on hyvä, mutta on siinä kirittävääkin, Sand toteaa.