Unelmista pääsi laulamaan konsertissa Madli Jantsikene, kuten myös kuoron kapteeni Erlend Jantsikene.
Karoliina Laikio
Ruoveden Mieskuoron konsertti tarjosi merimieselämää sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita
Erlend Jantsikene käveli vakava ilme kasvoillaan Oivansaliin kerääntyneen yleisön eteen vapunpäivänä. Hänellä oli sekä huonoja että hyviä uutisia.
– Valitettavasti Ruoveden mieskuoro ilmoitti viime hetkellä, että he eivät pääse tänään paikalle.
Ilmoitus aiheutti yleisössä naurahduksia, mutta myös pienen kohahduksen. Onneksi pian kuultiin, ettei paikalla oltu turhaan.
– Merimiehet tulivat nopealla varoitusajalla paikkaamaan tilannetta.
Ablodien saattelemana merimiehet asettuivat paikoilleen, ja yleisö pääsi kuulemaan pienen tarinan siitä, miten merimiesten on pakko päästä merelle huolimatta siitä, mitä edessä odottaa.
– Kapteeni katsoo horisonttiin ja menoksi, avasi Jantsikene konsertin ja toivotti samalla hyvää merimatkaa.
Kapteenin lisäksi kuorolaisia säestivät laivamusikantit Kaja Jantsikene ja Heikki Manninen.
Konsertin aluksi kuultiin kappaleet Aamu Airistolla ja Kapteeni katsoi horisonttiin, joiden matkassa oli helppo keinahdella meren kimmeltäessä kohti ulappaa. Kapteenin lisäksi kuorolaisia säestivät laivamusikantit Kaja Jantsikene ja Heikki Manninen. Konsertti jatkui merimiesten kokemiin tunnelmiin kappaleilla Ei ole minun majani manterees ja Oon merimies mä nuori.
Seuraavaksi yleisö pääsi kurkistamaan merimiesten vauhdikkaaseen elämään satamassa. Heijalleriin ja Tuokaa mun piippuuni tupakkaa aikana merimieskuorolaisten joukossa oli havaittavissa pientä kahnausta puolin jos toisin.
Onneksi kaikesta kuitenkin selvittiin, ja merimiehet pääsivät pitämään konsertin puolivälissä pienen tauon. Sen aikana Kaja Jantsikene soitti pianolla kappaleet Kesäilta ja He´s a Pirate, jonka matkassa matkattiin aina Karibianmerelle saakka.
Unelmista pääsi laulamaan konsertissa Madli Jantsikene, kuten myös kuoron kapteeni Erlend Jantsikene.
Karoliina Laikio
Pian saapuivat taas merimiehet paikalle. Köörin puheensorina riehumisen yhteydessä nousi sen verran kovaksi, että yleisöstä jouduttiin puuttumaan peliin.
– Tekisitte nyt mieluummin jotakin järkevää, esiin astellut Madli Jantsikene sanoi.
Näin päästiin kuulemaan merimiesten ja kenties hieman -rosvojenkin unelmista. Kappaleen aikana ääneen pääsivät myös Madli Jantsikene ja itse kapteeni Erlend Jantsikenekin. Kappale Mä unelmoin sai yleisöltä ihastelevia kommentteja ja raikuvat väliablodit, joiden jälkeen tarvittiin Whiskiä.
– Ei ole vain tunnettu juoma, se on myös yksi suosituista merimiesten lauluista, kapteeni kertoi.
Tango merellä soi alkoi kääntää jo laivan kurssia kohti kotisatamaa, kun merimiesten mietteet suuntautuivat kohti kotimaataan ja rakkaitaan. Marianan tahdissa vauhti rauhoittui, ja maata alkoi selvästi olla näkyvissä. Ennen viimeistä kappaletta oli kuitenkin vuorossa vielä laivaston kukitus. Sen jälkeen kompanssin neula osoitti viimein oikeaan suuntaan, ja kappale Pohjolaan viitoitti laivaston tien perille kotiin. Köydet irrotettiin ja ankkurit nostettiin.
– Se on ankkurien nostamisen laulu, kuuluu purjelaivojen loppukauteen 1900-luvun alussa. Erityisellä rakkaudella sitä laulettiin silloin, kun laiva käänsi keulansa Australiasta kohti kotisatamaa Englannissa. Suomalaiset merimiehet tietenkin ovat vaihtaneet näppärästi Englannin tilalle Pohjolan.
Mutta eihän merimies kauan maissa viihdy, sen todistivat myös konsertissa laulaneet merimiehet. Taas mentiin, ja kuultiin vielä toistamiseen Kapteeni katsoi horisonttiin, jonka tahdissa merimiehet poistuivat lavalta jatkamaan omia vappujuhliaan.