Kirkonkellot
Efraim Syyrialaisen paastorukous
Herra, elämäni valtias!
Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.
Anna minulle, sinun palvelijallesi, sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.
Oi, Kuningas ja Herra! Anna minun nähdä rikokseni ja anna, etten veljeäni tuomitsisi, sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti.
Aamen.
(jokaisen rivin jälkeen kumarretaan maahan saakka)
Mitä paasto voi meille opettaa, mihin se meitä ohjaa?
Kielteisistä asioita pitäisi itsestä poistaa ja myönteisiä kasvattaa vahvemmiksi. Perussairautena meillä monesti on laiskuus. Miksi pitää tehdä jotain, jos voi olla tekemättäkin?
Tämä johtaa helposti velttouteen jota kirkkoisät pitävät eräänlaisena masennuksen tilana. Kaikki näyttää pimeältä eikä elämässä näy mitään positiivista. Masennus pitää ihmistä vallassaan.
Kumma kyllä tästä kaikesta kielteisestä helposti syntyy vallanhimo. Ihmisessä alkaa pyöriä negatiivinen asenne kaikkeen ja kaikki ympärillä oleva näyttää vain oman itsen vallanhimon mahdollistavana tapahtumana. Entä turhanpuhuminen?
Alussa oli Sana ja Sana oli Jumalan luona. Joh. 1:1.
Mutta turhanpuhuminen on jotain muuta kuin Jumalan kunnioittamista. Sana pelastaa tai sana tappaa. Sana on totuuden ja valheen välikappale. Paaston aikana meidän on hyvä pysähtyä miettimään, miten me sanaa käytämme.
Myönteisiä asioita meidän tulisi vaalia ja kasvattaa itsessämme. Sielun puhtaus kuulostaa hienolta mutta voidaan osittain korvata suomen kielen sanoilla kohtuus, mielen eheys, jotain mikä on laiskuuden vastakohta.
Eheyden ja puhtauden ihmeellinen hedelmä on nöyryys. Nöyryys tajuaa totuuden ja hyväksyy asiat sellaisena, kun ne ovat. Nöyryyttä seuraa kärsivällisyys jota varmasti jokainen jossain elämänsä vaiheessa kaipaa itselleen.
Kaiken hyvä myötä meissä kasvaisi rakkaus. Rakkaus toisiamme kohtaan, rakkaus Jumalaa kohtaan ja rakkaus itseämme kohtaan.
Ja tietenkin rakkaudessakin vaanii vaara; ylpeys. Mutta jos olemme kaikessa rehellisiä, näemme omat rikkomuksemme emmekä tuomitse siskojamme emmekä veljiämme, toisin sanoin puhtaus, nöyryys, kärsivällisyys ja rakkaus ovat edistyneet meissä, silloin –ja vain silloin – meissä tuhoutuu viimeinenkin vihollisemme, ylpeys.
Siunattua paaston aikaa sinulle
Kirjoittaja on vs. kirkkoherra