Kirkonkellot
Kuluttamalla emme maailmaa pelasta
EU:n vihreän siirtymän rahojen jakamisen kohta alkaessa meihin kohdistetaan ennennäkemätön paine ostaa uuttaa, hankkia lisää laitteita ja täyttää elinpiirimme kaikenlaisilla esineillä.
Tätä ei kuitenkaan maanpiiri vahingoittumatta kestä. Siksi tarvitaan täysin uutta lähestymistapaa.
Muuten voi käydä toteen se, mistä profeetta Aamos varoitti: He myyvät rehellisen rahasta, ja köyhän kenkäparista. He polkevat heikot maan tomuun ja ajavat vähävaraisen asiat umpikujaan. (Aam. 2:6–7)
Fossiilisten polttoaineiden tuoma varma ja halpa energia on totuttanut meidät elämäntapaan, joka ei ole kestävä. Se tulee tiensä päähän viimeistään silloin kun helposti hyödynnettävät fossiiliset aineet loppuvat maan kuoresta. Eli muutaman vuosikymmenen päästä.
Tältä kannalta hankkeet esimerkiksi soijavapaan Suomen luomiseksi ovat erittäin kannatettavia. Juuri fossiiliset polttoaineet ovat mahdollistaneet meille maailman, jossa papuja voi rahdata toiselta puolelta maapalloa tänne. Se on järjetöntä, varsinkin jos niitä tuodaan eläinten rehuksi.
Tämä on malli, josta meidän on pakko opetella pois.
Siksi on outoa, että sitä EU-rahaa aiotaan jakaa tavaroiden ja asioiden valmistajille. Jotta ihmiskunta voisi tuottaa enemmän esineitä maan kuoren raaka-aineista. Tässä voi helposti käydä toteen profeetta Aamoksen uhkakuva:Käy kun miehen, joka pakeni leijonaa, mutta kohtasi karhun – Kun hän pääsi kotiin ja nojasi seinään, häntä puri käärme. (Aam. 5:19)
Tosiasiassa meidän olisi kasvatettava omavaraisuuttamme. Tuleva energiaköyhyys tulee pakottamaan tähän, mutta on hyvä aloittaa jo nyt. Tämä on tärkeä yhteiskunnallinen kysymys.
Silti jokaisen yksilönkin kannattaa miettiä omavaraisuuttaan. Ennen muuta meidän kannattaa arvostaa ruokaa ja ruuan tuottajia.
On kuitenkin monia muitakin asioita, kuten vaateomavaraisuuden lisääminen. Se on tie kestävämpään elämäntapaan, nimenomaan yksilön tasolla.
Näin on mahdollisuus siirtyä kuluttamisesta käyttämiseen. Se opettaisi meitä arvostamaan elämää ja asioita ympärillämme. Me tarvitsemme maan elonkehää ja meillä on lupa sitä käyttää. Mutta me emme voi vain kuluttaa sitä.
Tästä syystä me tarvitsemme apostoli Paavalin unelmoimaa yhteiskuntaa, jossa: Sillä, joka oli koonnut paljon, ei ollut liikaa, eikä siltä, joka oli koonnut vähän, puuttunut mitään. (2.Kor. 8:15).
Ville Vauhkonen
pastori