Sirkku Somero
Karttapalloni hajosi
Kolumni
Karttapalloni pinnalle oli piirretty Itä-Saksa ja Länsi-Saksa. Näillä tiedoilla kävin kouluni ja sain käsityksen siitä, miten maailma makaa.
Muistan hämmennykseni, kun tajusin, että karttapallo ei ole ikuinen: valtioita syntyy ja kuolee ja rajoja vedetään uusiksi. Oli kuin symbolista, että leikkien tiimellyksessä pudotin monivärisen karttapallon kirjahyllystä ja se hajosi säpäleiksi.
Kun kuulin ensimmäisen kerran huhua, että Berliinin muuri murtuu, en voinut uskoa sitä todeksi. Asuin opintojeni takia Moskovassa ja seurasin vain satunnaisesti tv-uutisia, ne kun tuppasivat olemaan hyvin vähän arkeani koskettavia raportteja Neuvostoliiton ja Pohjois-Korean kansantalouden saavutuksista.
Vaikka television lyhyet uutisfilmin pätkät näyttivät, että muurilla ollaan ja hässäkkä on kova, sain vasta monen päivän kuluttua varmistuksen kotimaasta siitä, mitä on tapahtunut. Enhän voinut soittaa pikapuhelua kännykällä, vaan piti tilata ulkomaanpuhelu puhelinkeskuksen koppiin monta päivää etukäteen. Myöskään katso netistä -käskyä ei voinut noudattaa, enkä enää muista, mitä Kremlille uskollinen lehdistö kertoi vähillä ja mustavalkoisilla sivuillaan tapahtumista.
Berliinin muuria on muisteltu ahkeraan, kun sen hajoamisesta tuli viime viikonloppuna kuluneeksi 30 vuotta. Nyt ajatellaan, että tapahtumat aiheutuivat väärinkäsityksestä, jonka seurauksena tuhannet ihmiset ryntäsivät muurille ja saksalaiset veljet toisistaan erottanut betonijärkäle luhistui pala palalta. Seuravana vuonna kartalle merkittiin uudelleen yhdistynyt Saksa.
Nykynuorten tulevaisuuden uhat kiteytyvät tällä hetkellä paljolti ilmastoahdistukseen. Miksi mikään kannattaa, kun kaikki päättyy lopulta tuhoon?
Samansukuista ydinlaskeuma-ahdistusta koin aikoinani ympäristöopin tunneilla 70-luvun lopulla. Ruutuvihon sivuille piirrettiin pian tulevan ydinlaskeuman kulku. Väestönsuojia oli syytä rakentaa ja elintarvikkeita hankkia varastoon, koska oli väistämätöntä, että laskeuma osuu juuri meidän päämme päälle.
Lokakuisessa Helsingin Sanomien haastattelussa kirkkoneuvos kertoi toipuneensa pitkään nuoruutensa herätysliikkeestä viidesläisyydestä, jonka oppien mukaan maailmanlopun piti tulla kolmannessa maailmansodassa 1988. Näin tarkkaa ajankohtaa en muista rippikouluiässä kuulleeni, mutta jaan silti saman kokemuksen.
Vaikka karttapallo näyttää hajoavan ja maailmat murtuvan, uskon silti vankan toiveikkaasti, että myös positiivinen lopputulema on edelleen mahdollinen.
Piti tilata
ulkomaanpuhelu monta päivää
etukäteen.
Muistan hämmennykseni, kun tajusin, että karttapallo ei ole ikuinen.