Sirkku Somero
Hus, lupiinit
Kansallisesti haitallinen vieraslaji lupiini on levinnyt räjähdysmäisesti. Tienvarsien kukkakedot ovat liki kadonneet aniliininväristen lupiinimassojen alle.
Lupiini on haitallinen, koska se syrjäyttää kotoperäisiä ketokasveja ja lisäksi huijaa pölyttäjiä: kimalaiset ja mehiläiset käyvät lupiinin kukissa, mutta niissä ei ole mettä.
Lupiinin hävittäminen kokonaan on vaikeaa, mutta kaikkein herkimmillä alueilla ja ainakin omilla pihoilla ja mökkitonteilla jokainen voi tehdä osansa. Tärkeää niiden hävittäminen on paikoilla, joissa lupiini voi levitä metsään.
Lupiinin kitkeminen on monivuotinen urakka. Jos kasvusto on pieni, tehokkainta on kaivaa kasvi juurineen ja kitkeä nuoret kasvit. Lupiinikasvustoa voi niittää ennen siementen muodostumista, nyt alkaa olla liian myöhäistä. Niitto tulisi toistaa 2–3 kertaa kasvukauden aikana. Selkeärajaisen lupiinialueen voi hävittää peittämällä se mustalla muovilla useaksi kuukaudeksi.
Muita hävitettäviä vieraslajeja ovat muun muassa kurtturuusut, jättipalsami ja jättiputki. Ne löytyvät EU:n vieraslajiluettelosta, johon lisättiin tänä kesänä myös monesta puutarhasta löytyvät lajit, sahalinintatar ja tarhatatar.
Eläinkunnasta haitallisimmat vieraslajit ovat minkki ja espanjansiruetana.
Vieraslajeista voi ilmoittaa Luonnonvarakeskus Luken ylläpitämällä sivustolla vieraslajit.fi. Samaisesta paikasta löytyy lisätietoa haitallisista vieraslajeista ja niiden hävittämisestä.
Ruoveden kirkonkylän rannoilla on havaittu koiranputkea muistuttavaa myrkkykeisoa, joka on kotoperäinen laji, mutta myrkyllinen. Kasviin ei saa koskea paljain käsin.