Lätyt ovat sentään aina lättyjä
Kolumni
Karjalaisisän ja satakuntalaisäidin hämäläistyttärenä olen tottunut monenmoisiin puheenparsiin sukukinkereillä. Varsinais-Suomen Laitilassa ikänsä asuneita serkkuja täytyy kuunnella todella tarkasti, mutta muuten murresanat yleensä arvaa asiayhteydestä.
Meillä heinät vietiin suuliin, talvisin käytettiin tumppuja, isä heitti löylyä koussikalla, äiti nosti hellassa haudutettua räätikkälooraa tarjolle vakstuukilla peitetylle pöydälle ja lätyt olivat lättyjä.
Murresanat ovat puhujalle rakkaita, osa identiteettiä. Ne yhdistävät lapsuuteen, kotiin ja sukulaisiin.
Robottia koulutettiin vastaamaan opintotukeen liittyviin kysymyksiin.
Kela on kehitellyt tämän vuoden aikana puherobottia, joka ymmärtää murteita. Robottia koulutettiin vastaamaan opintotukeen liittyviin kysymyksiin.
Osa testaajista raportoi, että puheohjattu tekoäly toimi yksinkertaisissa asioissa. Kokeilussa huomattiin, että noin kolmannes virheistä koski murresanoja, ja ongelmia robotille aiheuttivat erityisesti Itä-Suomen ja Lapin murteet.
Siis kintaat, kinttaat, rasat, rukkaset, tumput, lapaset, tikkurit, vanttuut vai jotakin ihan muuta?
Kotimaisten kielten keskuksessa on kerätty tämän vuoden kuluessa nykypuhujien tuntemia murresanoja. Aluksi pyydettiin käsineiden nimityksiä: siis kintaat, kinttaat, rasat, rukkaset, tumput, lapaset, tikkurit, vanttuut vai jotakin ihan muuta?
Samoin kyseltiin pannukakun nimityksistä eli toisin sanoen pannurieskasta, kropsusta tai kruppanasta, sekä ohukaisista eli letuista, lätyistä ja räiskäleistä.
Vastaajat saattoivat myös kommentoida nimiä tarkemmin, kuten: Tyrväällä on aina syäty pannukakkoo. Pohjalaisen puolison myötä pannukakku on muuttunut ropsuksi. Laitlas o ain syätty plätei ja mansikoi! Seinäjoella vanhempani jopa hieman kohahtivat, kun veljeni sanoi ”lettu”.
Kylmien piharakennusten nimityksiä kertyi kyselyssä useita.
Pitkälle aikuisuuteen luulin suuli-sanan olevan neutraalia yleiskieltä ja yhtä ymmärrettävä kuin lato, kunnes päädyin puhumaan maatalousrakennuksista toisella puolen Suomea. Etelä-Pohjanmaalla puhutaan liiveristä, ainakin meillä kotona Isossakyrössä on puuliiveri.
Kesän aikana kerättiin saunan vesiastioiden nimityksiä. Sankko? Korvo? Kippa?
Se, jolla heitetään, on nappo. Saunassa en ymmärtänyt, kun piti laittaa koililla/koelilla taasaan vettä. Olin siihen asti ammentanut vettä kauhalla vatiin! Pienempi ja laakeampi pesuastia on vanna, soikko tai vati. Tyttäret eivät ole ymmärtäneet, kun kaipaan vatia, koolia tai pesusoikkoa. Mukamas.
Halloween-aikana voikin yllättää naapurin pukeutumalla jumiksi, huuksi, koirankuonolaiseksi, kummituiseksi tai jopa pöyrööksi.
Parhaillaan kartoitetaan syyspimeässä vaeltavien hahmojen nimityksiä, siis mörköjä ja vastaavia. Halloween-aikana voikin yllättää naapurin vaikkapa pukeutumalla jumiksi, huuksi, koirankuonolaiseksi, kummituiseksi tai jopa pöyrööksi.
Murre on rikkaus, ja monta murretta varsinainen aarrearkku.