On kohtaamisten aika
kolumni
Taannoin juttelin italialaisen tuttavani kanssa muutamista kulttuurieroistamme. Tuttavani on opiskellut ammattiinsa ja asunut Suomessa kymmenisen vuotta. Palveluammatissa hän kohtaa monia sosiaalisia tilanteita.
Päädyimme pohtimaan sitä, miten kotimaissamme suhtaudutaan eri-ikäisiin ihmisiin. Italiassa puoli sukua on usein koolla. Sunnuntaisin otetaan isovanhemmat, lapset, vaikka tädit, sedät ja serkutkin mukaan ruokailemaan, kävelylle tai muuhun yhdessäoloon. Eri-ikäiset ovat luontevasti yhdessä. Niin tosin oli meilläkin ennen.
Varsinkin maalaisyhteisöissä asuttiin yleensä kolmessa polvessa saman katon alla, mikä nykyoloissa opiskeluiden ja työtehtävien myötä on muuttunut. Nyttemmin isovanhemmat voivat toki asua ainakin lähellä, mutta muuten yhdessä ollaan pienemmällä joukolla. Nyt ei aina edes omassa perheessä välttämättä juurikaan kohdata, ei aina edes ruoka-aikaan.
Kiinnostuksen aiheet ovat eriytyneet, ja siitä on tullut ikään kuin itsestäänselvyys. Näyttää siltä, että ollaan jo putoamassa sukupolvien väliseen jorpakkoon.
Tietenkin nuoret kaipaavat yhteenkuuluvuutta ikäistensä kanssa, minkä vaikkapa kännykkä sovelluksineen mahdollistaa, tosin valitettavasti se myös poistaa porukasta. Mutta näyttää käyneen niin, että nuorilla ei ole oikein mitään käsitystä vanhempien, saati iäkkäämpien maailmasta - ja tietenkin myös päinvastoin. Ikäihminen on kaukana nykynuoren ympyröistä.
Juttelussamme päädyimme siihen, että suku- ja sukupolviyhteyden loitontuminen on vääjäämättä muuttanut eri-ikäisten luontevaa kohtaamista. Se saattaa näkyä jopa siinä, miten asiakaspalvelussa käyttäydytään, ja sen näkee varsinkin hyvin yhteisöllisestä kulttuurista tullut uusi suomalainen.
Tunnetusti olemme mieluummin lukija- kuin puhujakansaa. Nyt näytämme muuttuvan kovaa vauhtia viestittelijäkansaksi. Kännykän näpyttely kieltämättä sopii ikään kuin paremmin viestinnälliseen perimäämme. Silmätyksin oleminenhan vaatii suullista sosiaalisuutta, mikä on vaikeaa ainakin silloin, jos ei ole mitenkään yhteistä maailmaa.
Jos ja kun nyt tietoa ja viihdettä hankitaan paljon kännyköiden avulla verkosta, valinta osuu kuitenkin helposti vain oman kiinnostuksen piiriin. Uutisetkin voi tilata vain niistä aiheista, joista haluaa. Siitä on ilmeisenä seurauksena, että kaikkea toisenlaista vältellään tai se jopa unohdetaan. Äärimmillään umpioidutaan omaan somekuplaan. Silloin varsinkaan nuoremmat eivät luontevasti kohtaa eri-ikäisiä, etenkään iäkkäitä. Yhteiskunnassamme kehitys jopa vahvistaa tätä.
Mitäpä jos päättämällä päätettäisiin tavata eri-ikäisiä sukulaisia ja ystäviä? Juteltaisiin nuorelle, keski-ikäiselle, iäkkäälle, vanhukselle samassa tuvassa, ruokapöydässä, retkellä, saunan lauteilla tai missä nyt keksitäänkin. On aika sukupolvien kohtaamiselle.