Heikki Itänen.
Paras kaikista
Kolumni
Luin joskus taannoin laajasta tutkimuksesta, josta kävi ilmi, että yllättävän iso osa ihmisistä ei ole lainkaan itseensä tyytyväinen. He pitivät melkein kaikkia vastaan tulijoita itseään parempina. Minkä ihmeen takia?
Tuli mieleen, että oliko sen joku heille päin naamaa sanonut, vai itsekö he olivat sellaisen asian päätelleet?
Minkälaisista kokemuksista voi olla lähtöisin niin syvä negatiivisuus?
Vastavuoroisesti olen päässyt kohtaamaan täysin toisen laidan ihmisiä, jotka haluavat puhua joka tilanteessa aina positiivisen ajattelutavan puolesta. En kiellä, etteikö se joskus olisi tuntunut oikein ärsyttävän kornilta, mutta pidemmän tarkkaillun jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että siinä voikin olla itua.
Meillä oli kouluaikana opettaja, joka puhui aktiivisesti sen puolesta, että jokainen on jossain paras. Ei tietenkään välttämättä maailman paras, mutta erityisen hyvä kuitenkin, esimerkiksi omassa luokassaan tai kaveripiirissään.
Joskus sitä porukalla oikein pohdittiin, että olikohan se sittenkin ihan tuulesta temmattua juttua? Vai oliko opettaja jo heti jossain paras? Paras valehtelija?
Se piti kyllä paikkansa, että meidänkin luokalla kaikissa urheilulajeissa oli melkein aina eri voittaja. Paras löytyi myös laulamisessa, piirtämisessä, puutöissä ynnä muussa.
Väitettä en voinut siis todistaa valheeksi ja annoin sen olla arvostelematta.
Sitten koulun jälkeen nuorina miehinä pidimme joskus ”kesäkisat” mökillä, jossa oli viisi eri lajia ja meitä oli neljä nuorta atleettia. Lajeina oli leuanveto, punnerrus, punnerrus yhdellä kädellä, kädenvääntö ja saunominen.
Kuinka ollakaan, kaikki voittivat yhden lajin ja lopulta löytyi taas se paras, joka ainoana sai toisen voiton. Mielenkiintoista! Väite piti siinä kohtaa myös paikkansa.
Ystäväni Kyösti ei ymmärtänyt aikoinaan koko paremmuus asiaa, eikä opettajan puheita lainkaan. Hän ei ollut paras urheilussa, ei taidelajeissa, eikä missään kouluaineissa. Hän oli kiinnostunut aina kaikesta ja ajautui sen myötä tahtomattaan myös joskus ongelmiin ja ensimmäisenä kokeilemaan jopa hieman paheitakin.
Minultakin hän kysyi, että missä on muka paras? En osannut sanoa, mutta koitin ehdottaa, että paras yleismies, tai ainakin uteliain? Ehkä siinäkin voisi olla paras?
Kyöstiltä meni pilalle koko joululoma. Hän oli varma, että opettaja on väärässä.
Loppiaisen jälkeen alkoi taas opiskelu. Kyösti meni koulun jälkeen jämäkästi opettajan puheille ja halusi viimeinkin selvyyden tilanteeseen.
Hän vaati saada tietää, missä hän muka on kaikkein paras?
Opettaja naurahti hymyillen ja taputti ystävällisesti Kyöstiä olkapäälle.
–Voi Kyösti! Sinä olet kuule kaikkein paras huono esimerkki.
Kyöstin suu loksahti hämmästyksestä auki ja hän vain tuijotti eteensä.
Opettaja taputti vielä pari kertaa tuttavallisesti ja jatkoi hyräillen matkaansa.
Hetken vakavan tuumailun jälkeen Kyösti oli asiaan jo hyvin tyytyväinen ja silmät onnesta loistaen hymyili rennosti suupieleensä.
Hän oli kuin olikin oikeasti jossain porukan paras.