Tuomas Lahtinen
Uusi vuosi, uudet lupaukset
Kolumni
2024. On jälleen se aika vuodesta, kun pitää opetella kirjoittamaan uusi vuosiluku. Itse kuulun siihen ihmisryhmään, joka tottumuksesta kirjoittaa kaikkialle 2023 vielä ainakin parin viikon ajan.
Vuoden alku on myös tyypillistä itsensä kehittämisen aikaa, jolloin kuulee kliseisiä ”uusi vuosi, uusi minä” -tyyppisiä lupauksia. Joulukinkun ja laatikoiden sulattamiseksi tehdään tiukkoja suunnitelmia uusista terveellisistä elämäntavoista, jotka ovat kuitenkin unohtuneet viimeistään helmikuun koittaessa.
Kliseistä tai ei, on itsensä kehittämisestä ja tavoitteiden asettamisesta hyötyäkin. Haaveet ja tavoitteet potkivat eteenpäin tekemään asioita, jotka ovat itselle oikeasti merkityksellisiä. Mutta miten uudet rutiinit saa tarttumaan siten, että ne ovat osa arkea vielä ensi uutenavuonnakin? Viime vuonna lukemani James Clearin kirja Pura rutiinit atomeiksi antaa tähän vastausta.
Uudenvuoden innoittamana sukellamme alkuhuumasta sokeina usein suoraan syvään päätyyn. Tämä pätee oikeastaan ihan mihin tahansa; niin uuden kielen opiskeluun, uuden instrumentin soittamiseen kuin kunnonkin kohentamiseen. Heti treeniohjelman ensimmäisenä päivänä lähdetään 15 kilometrin lenkille, jonka jälkeen mielenkiinnon lopahtaessa ripustetaan lenkkarit naulaan. Ehkä olisi kuitenkin syytä edetä pienin askelin. Jos juoksulenkillä kääntyy kotiin siinä vaiheessa, kun menohaluja olisi vielä jäljellä, lähtee todennäköisemmin liikkeelle myös seuraavana päivänä. Toistojen ja ajan myötä uudesta rutiinista on tullut pysyvä osa arkea ja huomaa käyvänsä lenkillä säännöllisesti.
Uudenvuodenlupausten ei pitäisi olla dramaattisia elämäntaparemontteja vaan pieniä arkipäiväisiä rutiineja. Yksinkertaisia muutoksia tulee helposti ylenkatsottua, mutta päivittäin toistuvien rutiinien vaikutus on valtava ja ajan myötä kasvaa korkoa korolle. Kannattaa keskittyä pieniin parannuksiin. Luultavasti meillä kaikilla on pieniä arkirutiineja, joita haluaisi parantaa; nappaatko puhelimen ensimmäisenä, kun nouset sängystä? Loppuuko tiskipöydältä tila ennen kuin tiskit löytävät tiensä koneeseen? Tai uhkaako lukemista odottavien kirjojen pino kaatua ennen kuin ne ehtii lukea?
Uusien rutiinien iskostamiseksi on helppo keino muokata ympäristöä siten, että se tekee rutiinin helpoksi, näkyväksi tai houkuttelevaksi. Samat keinot kääntämällä pääsee vastaavasti huonoista rutiineista eroon. Aamulla sänkyä pedatessa kirjan asettaminen valmiiksi tyynyn päälle houkuttelee tarttumaan siihen nukkumaan mennessä. Toisaalta napostelusta eroon pyrkivän kannattaa nostaa karkkikulho pöydältä piiloon kaapin hyllylle. Jos haluaa vähentää tv:n katselua, vaikeutuu sohvalle löhähtäminen kaukosäätimen laittamisella pois näkösältä. Vielä tehokkaampaa on, jos kaukosäätimen paristot ottaa irti. Pieni itsensä huijaaminen on kumman tehokas ratkaisu.
Summaten lupausten teko vain uudenvuoden vuoksi ei kannata, mutta se voi herättää miettimään arjen rutiineja uudestaan. Muutosta saa aikaan vuoden ympäri päivämäärästä riippumatta. Ainoa uudenvuodenlupaus, jonka tänä vuonna teen, on panostaa itselle tärkeisiin asioihin ja nauttia elämästä. Mukavaa vuotta 2023… eikun siis 2024 kaikille!