Leikkimielisen kokkisodan voittajajoukkueeksi hyvällä yhteishengellä ja monipuolisilla annoksilla nousi maaseutumatkailuyrittäjistä koostuva joukkue, jossa kilpailivat Anne Räikkönen, Teija Lindell ja Paula Rinki.
Karoliina Laikio
Maaseutumatkailuyrittäjät veivät leikkimielisen kokkisodan voiton, Ruoveden 4H-nuoret palkittiin hyvästä fiiliksestä
Osana Noitakäräjäviikkoa järjestetty Käräjäkrillaus huipentui maaseutumatkailuyrittäjistä koostuvan joukkueen voittoon. Kaiken kaikkiaan kisailemassa oli yhteensä kuusi paikallisista koostuvaa joukkuetta, joiden tarkoituksena oli valmistaa pallogrillillä alku-, pää- ja jälkiruoka lähituottajien raaka-aineita hyödyntäen. Aikaa tähän oli varattu tunti ja 45 minuuttia.
Ennen varsinaista kilpailua joukkueille annettiin täsmätietoa villiyrttien käytöstä. Kilpailijat pääsivät myös maistelemaan. Yrttejä esitteli villiyrttikouluttaja Marjaana Lahtua Lahtuan luomutilalta Orivedeltä.
Karoliina Laikio
Ennen varsinaisen kilpailun käynnistymistä joukkueet saivat kuulla villiyrttikouluttaja Marjaana Lahtuan vinkkejä, joiden mieleen painumista päästiin testaamaan pian kokkauksen alkaessa. Tuomaristoon kuului hänen lisäkseen viime vuoden voittajatiimistäkin tuttu Anna Aminoff ja noitakokki Petri Ristiniemi.
Kisa alkoi tasan kello 18, mutta grillin sai sytyttää jo hieman aikaisemmin. Visukylän joukkue ehti laittaa esille myös omaa rekvisiittaansa.
Karoliina Laikio
Ruokaa valmistettiin kilpailussa neljälle hengelle, joista yksi määriteltiin kasvissyöjäksi. Sääntöjen mukaan muita rajoitteita ei kilpailussa ollut. Joukkueet olivat saaneet raaka-aineet tiedokseen jo ennalta, joten jokaisella oli ollut mahdollista tehdä suunnitelmia tarjolle asetettavista annoksista ja muista mukaan otettavista välineistä - se, miten suunnitelmat toimivat käytännössä, vaihteli joukkueesta toiseen. Esimerkiksi PK-Osat oli sijoittanut nimikkoesiliinoihin, kun taas Ruoveden lukion opettajat olivat ottaneet mukaansa morttelin. Lisähaastetta toi luonnollisesti kesäsään ennakoimattomuuden lisäksi se, että kaikki ruoanvalmistus tapahtui tuomariston ja yleisön valvovan silmän alla.
Sade yllätti, mutta väistyi onneksi ennen varsinaisen kokkauksen alkua.
Karoliina Laikio
Raaka-aineita ei kuitenkaan tuotu itse mukana kisapaikalle, vaan ne piti käydä noutamassa MTK Ruoveden teltalta, jonka yhteydessä toimi myös Lahtuan villiyrttipiste. Aivan aluksi teltalla oli jopa hieman ruuhkaa, mutta se tasaantui kokkauksen päästessä kunnolla alkuun.
Kisailijat hakivat kaikki raaka-aineet ja mausteet MTK Ruoveden pisteeltä. Samaisesta teltasta löytyi myös runsaasti erilaisia villiyrttejä hyödynnettäväksi.
Karoliina Laikio
Tuomaristo aloitti kierroksena lähes heti kilpailun käynnistyttyä. Ensimmäiseksi he pysähtyivät Ruoveden lukion opettajien pöydän äärelle ja jatkoivat siitä pöytä kerrallaan eteenpäin. Matematiikan ja fysiikan opettajalla Arto Martikaisella ei ollut vielä kisan käynnistyessä uskoa pärjäämiseen, vaan hän uumoili lopputulokseksi tulevan varman kuudennen sijan. Riitta-Elina Valaja sen sijaan kertoi laittaneensa päälleen esiliinan 1980-luvulta onnea tuomaan.
– Olen tämä päälläni tehnyt ensimmäisen sokerikakkupohjan.
Opettajien, PK-Osien ja voittajajoukkueen lisäksi mukana olivat Ruoveden 4H-nuoret, Visukylän joukkue ja Ruoveden VPK, joka oli saapunut paikalle asianmukaisesti paloautolla. Heiltä löytyi myös lämpökamera, jolla tarkastettiin kisan tuoksinnassa lihan lämpötilaa.
Tuomaristoon kuuluneet Anna Aminoff ja Petri Ristiniemi alkoivat kiertää kilpailijoiden pöytiä heti kokkauksen alettua. Ensimmäiseksi he tutustuivat Ruoveden lukion opettajien suunnitelmiin.
Karoliina Laikio
Ruoveden VPK:n joukkue oli ottanut mukaansa lämpökameran. Teemu Turkulainen mittasi lihan lämpötilaksi 17 astetta.
Karoliina Laikio
Välineurheilua kokkaus ei erinäisistä välineistä huolimatta ollut. Ristiniemi nosti yhdeksi arvosteluperusteista maun.
– Hyvät, raikkaat, monivivahteiset maut. Esillelaitto on puoli ruokaa, eli annosten pitää olla kauniita ja ruokahalua herättäviä. Sitten tietysti tuotteiden monipuolinen käyttö.
Aminoff toisena tuomarina oli samoilla linjoilla Ristiniemen kanssa.
– Kekseliäisyyttä ja kokeilumieltä, että ei ole pelkästään paprikasuikaletta ja paistopintaa.
Kolmantena tuomarina Lahtua kertoi kiinnittävänsä huomiota annoksia arvostellessaan makuun, mutta myös siisteyteen ja siihen, että kaikki näyttää nätiltä.
– On aika iso merkitys, että annoksella on houkuttelevuutta, eikä se ole jokin mättö.
Kaikki annokset valmistettiin pienellä pallogrillillä, johon mahtui hyvin parikin kattilaa.
Karoliina Laikio
Pasi Koivisto PK-Osien joukkueesta kertoi, että ennakkovalmisteluja ei ollut juurikaan tullut tehtyä saati sitten kokeiltu yhdessä kokkaamista.
– Katsotaan, mitä tulee.
PK-Osilla oli kisassa haasteita muun muassa grillin kanssa, eikä kaikkia annoksia saatu lainkaan valmiiksi. Kuvassa kokkaamassa Pasi Koivisto, villiyrttikouluttaja Marjaana Lahtua ja noitakokki Petri Ristiniemi seuraavat tilannetta.
Karoliina Laikio
Yhtenä arvostelukriteerinä kisassa toimi myös jätteiden oikeaoppinen lajittelu ja hävikki. Sitä varten joukkueille oli jaettu pienet muoviämpärit, jonne mahdollinen ruokahävikki tuli kisan kuluessa laittaa. Ruokahävikkiin laskettiin syömäkelpoiset elintarvikkeet pois lukien kuorijätteet ja luut, ja se punnittiin kisan jälkeen. Anne Ristiniemi ei tästä rajauksesta paljonkaan välittänyt, vaan hän pisteli poskeensa hävikin minimoimisen kannalta myös kananmunan kuoret.
Ruoveden VPK otti hävikin torjunnan niin tosissaan, että se söi jopa kananmunankuoretkin. Siinä joukkue otti varman päälle, sillä selvisi, ettei kuoria olisi edes laskettu hävikkiin. Joukkueelle syntyi lopulta kaikista vähiten punnittavaa hävikkiä, vain 53 grammaa.
Karoliina Laikio
Matkailurittäjien joukkueessa kilpailijoita oli sekä Mäkelän lomatuvilta että Vinsanvillasta. Toisin kuin PK-Osat, kertoi Paula Rinki joukkueen valmistautuneen koitokseen hyvin.
Ruoveden 4H-nuorten joukkue kertoi suunnitelleensa vähän kilpailupäivän aamuna, mutta mukaan mahtui myös improvisointia ja jännitystä.
Yksi Visukylän joukkuelainen oli Marja Kaitajärvi. Hän kertoi joukkueen valmistautuneen hyvin.
– Hyvällä mielellä kisaan. Sade lakkasi ja aurinko rupesi paistamaan.
Kalle Kaikkonen puolestaan Ruoveden VPK:sta kertoi, että kokkaus ei ollut lainkaan omaa alaa, minkä vuoksi jännitystäkin oli ilmassa.
Kisan nuorinta osanottajajoukkoa edusti Ruoveden 4H-nuoret. Tuomaristo kehui heitä erityisesti värikkäästä salaatista, jota koristivat myös vaaleanpunaiset ruusun terälehdet. Joukkueelle myönnettiin kisassa hyvä fiilis -palkinto.
Karoliina Laikio
Varsinaiseen maisteluvaiheeseen tuomaristo pääsi kilpailuajan päätyttyä. Jo ennen sitä Petri Ristiniemi kertoi, että ennakkosuosikki oli löytynyt. Kuten varmasti myös yleisön edustajilla, jotka saivat koko tapahtuman kierrellä alueella vapaasti.
Paula Rinki selosti tuomaristolle annoksissa käytettyjä raaka-aineita. Marjaana Lahtua (oik.) kehui joukkuetta siitä, että ennen varsinaista kilpailua pidettyä villiyrttiopastusta oli selvästi kuunneltu. Hän kommentoi, että villiyrtit tulivat kaikissa annoksissa käyttöön.
Karoliina Laikio
Kun kaikki annokset oli saatu maisteltua, vetäytyi tuomaristo miettimään lopullista päätöstään, joka julkistettiin noin tunti kilpailuajan päättymisen jälkeen. Jokainen joukkue palkittiin lähiruokatuotteilla, mutta perusteet ykköspalkinnon ja hyvä fiilis -palkinnon saajalle puhuivat puolestaan.
– Meillä on yksi voittaja ja paljon kolmossijoja, aloitti Ristiniemi.
Pienen, kaikista joukkueista kertovan alustuksen jälkeen oli aika julistaa maaseutumatkailuyrittäjät voittajaksi.
– Oli hyvä yhteishenki, todella hauskaa, näyttävät, monipuoliset annokset - just sellaista, että tehdään grillissä sellaisia juttuja, mitä harvemmin tehdään. Äärimmäisen maukas ja hyvä setti sekä kaunis kattaus.
Viimeisenä jaettiin vielä Ruoveden 4H-nuorille palkinto hyvästä fiiliksestä.
Jo viime kesältä tuttu Käräjäkrillaus eli kesän kuumin kokkisota järjestettiin Laivarannassa keskiviikkoiltana 3. heinäkuuta. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Ruoveden MTK:n kanssa.