Taakse katsomisen jälkeen on hyvä katsoa myös eteenpäin
Yleisöltä
Ruoveden ensimmäinen sähkölamppu syttyi Pekkalan Kartanossa vuonna 1904. Tähän lamppuun sähkö tuotettiin Alexander Aminoffin rakennuttamasta sähkölaitoksesta. Siitä alkoi Ruoveden sähköistyminen kylien ja talojen omien generaattoreiden ja Kotvion sahan tuottaman sähkön voimin. Vuonna 1938 Gunnar Aminoffin ja pastori Reino Jaatisen aloitteesta perustettiin lähes koko kunnassa toiminut Ruoveden Sähkö Oy, jonka käyttämä sähkö ostettiin Mänttästä G.A. Scherlachiukselta. Sähköverkon rakentaminen osui hyvään aikaan, sillä pian alkanut sota aiheutti vakavan polttoainepulan Suomessa, mutta sähköverkon ansiosta suurimmassa osassa kuntaa oli käytettävänä sähköä valon ja voiman lähteenä.
Elinkeinoelämää ja kulttuuria tulee kehittää molempia, eivätkä ne saa sulkea toisiaan pois. Tästä hyvä esimerkki ovat olleet A. ja G. Aminoff sekä G.A. Serlachius. Pöytäniemessä Kalelan välittömässä läheisyydessä sijaitseva tuulivoimala on oivallinen esimerkki siitä, miten kulttuurihistoria ja energiantuotanto pystyvät elämään rinnakkain. Mänttä-Vilppula on onnistunut erittäin hyvin kulttuurin ja teollisuuden yhdistämisessä. Esimerkkejä matkailun ja tuulivoiman yhdistämisestä löytyy mm. Kalajoelta ja Simosta.
Sähkön tarve kasvaa yhä kiihtyvällä tahdilla digitalisaation, uusien sähköllä toimivien teknologioiden ja vetytalouden myötä.
Viimeinen 100 vuotta on ollut sähköistymisen aikaa Ruovedellä. Sähkön tarve kasvaa yhä kiihtyvällä tahdilla digitalisaation, uusien sähköllä toimivien teknologioiden ja vetytalouden myötä. Tärkeä nykypäivän trendi on fossiilisten polttoaineiden korvaaminen sähköllä.
Keskitetyn sähköntuotannon ja -tuonnin aikakaudesta ollaan siirtymässä takaisin hajautetumpaan sähköntuotantoon, perustuen osaltaan uusiutuviin energianlähteisiin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaloihin. Tämän on todettu olevan erittäin tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta kriisitilanteissa. Vihreää siirtymää energiantuotannossa on jo pidempään pidetty tärkeänä ilmastonmuutoksen hillitsemisen keinona. Venäjän Ukrainaan kohdistaman raakalaismaisen hyökkäyksen myötä energiaomavaraisuuteen pyrkiminen on saanut myös uuden tärkeän syyn. EU maksaa Venäjälle energiasta miljardi euroa päivässä, ja tämä tulo osaltaan mahdollistaa kansanmurhan jatkumisen Ukrainassa. Toki Venäjältä tuotava energia on pääosin öljyä ja kaasua, mutta näitä käytetään paljon sähköntuotantoon Euroopassa, ja ne tulevat olemaan suurilta osin korvattavissa sähköllä ja vedyllä tulevaisuudessa.
Ruhalan tuulivoimahanke ei tietenkään ratkaise kokonaan edellä kuvattuja ongelmia, mutta hajautetussa sähköntuotannossa pienistä ysiköistä muodostuu iso kokonaisuus. Voimme kaikki mahdollisuuksiemme mukaan osallistua kehitykseen asentamalla aurinkokennoja, ilmalämpöpumppuja, käyttämällä kotimaista bioenergiaa sekä huolehtimalla energiatehokkuudesta. Oma panoksemme fossiilivapaan energiaomavaraisuuden edistämiseen on maa-alueen vuokraaminen tuulivoiman rakentamiseen.
Emme missään tapauksessa usko tuulivoiman haittaavan matkailun vetovoimaa, päin vastoin.
Matkailu on meille erittäin tärkeä elinkeino, Ruoveden Ratsutalli on yksi suomen suurimmista ratsastusleirien järjestäjistä 1 600 leirivuorokaudella. Emme missään tapauksessa usko tuulivoiman haittaavan matkailun vetovoimaa, päin vastoin. Suhtaudumme myös erittäin positiivisesti ja kannustavasti Ruovedellä järjestettäviin kulttuuritapahtumiin, nämä tapahtumat ovat Ruovedelle tärkeitä.
Ympäristömme on saatava kehittyä. Tämän päivän toiminta on huomisen historiaa. Hyvä esimerkki on suunnitteluvaiheessa vuonna 1982 kovaa vastustusta aiheuttanut 320 metriä pitkä Kautun silta. Aikanaan sen katsottiin pilaavan maiseman, mutta nykyään se kuuluu olennaisena osana alueen kulttuurimaisemaan. Näin kävi myös Eiffel-tornille. Näkisimme tuulivoimaloiden viestivän Ruovedelle saapuville kuntamme ja kuntalaisemme positiivisen suhtautumisen puhtaampaan, fossiilittomaan ja Venäjästä riippumattomaan energiaan.
Aino Aminoff ja Olli Pekkala
Ruhalan kartano