”Turvallinen tila” on uhka demokratialle
Yleisöltä
Suomi on ollut itsenäisyytensä ajan huikea menestystarina. Se johtuu pitkälti demokratiasta ja tasavaltalaisesta hallitusmuodostamme. Kaikki saavat olla mukana. Demokratia on kuitenkin aina uhanalainen, ja sen yläpuolelle asettuvat turvallisen tilan vaatijat eivät sitä rakenna.
Suomessa on viime vuosina nähty aivan poikkeuksellisen vakavia hyökkäyksiä meidän demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen perusteita vastaan. Vakavimpana valtakunnansyyttäjän yritys saattaa kansanedustaja rikossyytteeseen eduskunnan täysistunnossa käyttämästä puheenvuorosta.
Ennen oli toisin. Vuoden 1945 eduskuntavaaleissa valittiin kansanedustajiksi useampi asekätkennän takia tutkintavankeudessa ollut henkilö. Heidät päästettiin vankilasta valtiopäiville, koska perustuslaki takaa kansanedustajien puheoikeuden. Näin tehtiin valvontakomission vastustuksesta huolimatta. Noissa vaikeissakin oloissa riitti selkärankaa demokratian puolustamiseen.
Ihmisoikeudet puolestaan pohjautuvat YK:n ihmisoikeusjulistukseen ja -sopimukseen (osin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistukseen). Kaikki nämä ovat poliittisten neuvottelujen pohjalta syntyneitä poliittisia päätöksiä. Ihmisoikeudet eivät ole politiikan yläpuolella olevia asioita, vaan nimenomaan poliittisten prosessien kansalaisille lähinnä demokraattisissa maissa tuoma turvallinen tila. Siksi ihmisoikeudet kehittyvät myös vain demokratiaa kunnioittamalla. Ja se tarkoittaa vapaissa vaaleissa ehdolle asettuvien henkilöiden kunnioittamista.
Siksi on ilahduttavaa, että ruovesiläiset niin laajasti viime kuntavaaleissa äänestivät kunnanvaltuuston arvon palauttamisen puolesta. Ja että kunnan päätöksenteossa työskennellään myös muodollisen avoimuuden lisäämiseksi. Täten yhteisten asioiden hoitaminen on yhä laajemmin yhteinen asia. Näin turvallinen tilakin laajenee, omavaltaisella demokratian yläpuolelle asettumisella se vain kapenee.
Ne, jotka osaavat huutaa kovimmin turuilla, toreilla ja puskaradiossa, saavat äänensä kuuluviin missä tahansa yhteiskuntamallissa. Demokratia tuottaa pitkällä tähtäimellä parhaat tulokset juuri siksi, että myös hiljaisemmat saavat äänensä kuuluviin vaaliuurnilla. Siksi toiseksi parasta demokratian puolustamista on se, että kunnioittaa ehdolle asettuneita. Parasta puolustamista on asettua itse ehdolle.
Demokratia on aina puolustamisen arvoinen, koska se on meidän menestyksemme tae.
Ville Vauhkonen
kunnanvaltuutettu, ruotu,