Kirkonkellot
Kullankallis leipä
Leipä, elämän edellytys. Leipä, yksi elämän pienistä nautinnoista. Kukapa ei ahmisi uunituoretta ruisleipää tai sämpylöitä?
Samalla leipä on synonyymi ja vertauskuva kaikesta siitä välttämättömästä, mitä ihminen tarvitsee. Sillä kuvataan niin ravintoa kuin vaatetusta, ja suojaa kylmältä yöltä tai pakkasilta. "Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme" näin sanotaan maailman tunnetuimmassa rukouksessa. Sen opettanut mies peräsi leivän riittävyyttä kaikille.
Eurooppa on pitkään ollut maanosa, jossa on ollut vähiten köyhiä ja nälkää näkeviä, myös suhteessa väkilukuun. Heidän osuutensa on ollut kuitenkin kasvussa viime vuosina. Ei siksi, ettei vaurautta riittäisi kaikille, vaan siksi, että jotkut eivät halua sitä jakaa.
Rikkaiden omahyväinen penseys yhteiskunnan marginaaliin jääneiden suhteen tiedetiin jo Jeesuksen ajan Palestiinassa.
Jeesus sanoo: "Minä olen elämän leipä. Teidän esivanhempanne söivät mannaa vaeltaessaan asumattomalla seudulla, mutta ovat silti kuolleet. Tässä on teille taivaasta laskeutunut leipä. Jos joku syö sitä, hän ei kuole koskaan. Minä olen elävä leipä, olen tullut taivaasta. Se, joka syö tätä leipää, saa elää ikuisesti. Minun ruumiini on se leipä, jonka annan, jotta maailma saisi elää." (Joh. 6: 49–51; UT2020)
Jeesus antaa meille itsensä, jotta saamme elää. Hän rikkoo pahuuden ja henkivaltojen portit meidän ja Jumalan väliltä. Kuitenkin maanpäällinen elämä olisi siedettävämpää, jos luopuisimme laiskuudestamme ja ottaisimme elämän leivän viestin todesta – niin suhteessa maalliseen kuin taivaalliseen.
Janne Rauhala
pastori